Yabancı döviz satıp TL’de kalıyor

PİYASALARDA bir süredir devam eden kurlardaki düşüşün kısa bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Son günlerde TL’nin değer kazanmasında yabancıların döviz satıp, TL’de kalmayı tercih etmelerinin...

PİYASALARDA bir süredir devam eden kurlardaki düşüşün kısa bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Son günlerde TL’nin değer kazanmasında yabancıların döviz satıp, TL’de kalmayı tercih etmelerinin etkili olduğu belirtiliyor.

Konuştuğumuz piyasa analistleri yabancılar döviz sattığı için kurların düştüğünü, hisse senedi piyasalarındaki düşüşün ise daha çok yerlilerin satışlarından kaynaklandığını söylediler. Düne kadar bu trendin devam ettiği görülürken dün ise hisse senedi piyasalarında ve kurlarda küçük de olsa artışlar yaşandı. Piyasa analistleri önümüzdeki 2 hafta boyunca kurlarda iniş çıkışlar yaşanabileceğini ama trendin aşağı doğru olacağını tahmin ettiklerini söylediler.

Buna karşılık hazine kağıtları faizlerinde ise önemli bir değişiklik olmadı. Bu satırlar yazılırken kısa vadeli kağıdın faiz oranı yüzde 24.5, uzun vadeli kağıdın faizi yüzde 18.15 seviyelerindeydi.

Hisse senedi piyasalarında yerlilerin hareketlerinin etkili olmaya devam etmesini beklediklerini kaydeden analistler, yabancıların ise dövizlerini bozdurmaya devam ettiklerini gördüklerini söylediler. Dövizi TL’ye çeviren yabancıların ya tahvil ve hazine bonolarına girdiğini ya da swap’tan yüksek faizle TL sattıklarını kaydeden piyasa analistleri, bu eğilimin şimdilik sürdüğünü kaydettiler. Bu arada dövizini bozan yabancıların geriye dönüş eğilimi olup olmadığını sorduğumuzda ise aynı analistler, böyle bir eğilimin şimdi gözükmediğini ancak daha sonra ne olacağının bilinemeyeceğini kaydettiler.

Mevcut eğilimin 15-20 gün daha devam etmesini beklediklerini tekrarlayan analistler, daha sonraki ekonomik ve siyasi gelişmelerin yeni yönü belirlemede etkili olacağı görüşündeler. Bu arada küresel gelişmelerin de doğal olarak bundan sonraki yönde etkili olması bekleniyor.

Bazı analistler TL’nin son dönemdeki değer kazanmasının devam edip, dolar kurunun 5.20’lere kadar gelebileceğini tahmin ediyorlar. Daha önce bu taban seviyenin 5.50 TL olarak konuşulduğunu ama şimdi tavan tahminlerinin aşağı düştüğünü kaydettiler.

KURLARI ETKİLER Mİ?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 201 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 158 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 95 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.271 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar