Varlık Fonu neden dış kredi alacak?

İyi de, Varlık Fonu’nun Bakanlar Kurulu’nca onaylanması gereken strateji belgesi bile daha ortada yokken, bu borçlanmayı yapması enteresan değil mi?Bu haber, yani kredi görüşmeleri yalanlanmadığına göre fon...

İyi de, Varlık Fonu’nun Bakanlar Kurulu’nca onaylanması gereken strateji belgesi bile daha ortada yokken, bu borçlanmayı yapması enteresan değil mi?

Bu haber, yani kredi görüşmeleri yalanlanmadığına göre fon yöneticilerinin bankalardan bu borcu hangi amaçla istediklerinin netlik kazanması gerekmez mi?

Halbuki, Varlık Fonu’nun ileriye dönük değer yaratmak için seküritizasyon yapacağı, yani tahvil, gelir ortaklığı senetleri çıkarıp, büyük altyapı yatırımları için finansman yaratacağı söyleniyordu, kredi pek konuşulmamıştı. Bankalardan kredi istemek demek, bunun bir yerde kullanılmasının planlandığı anlamına gelir. Öyle ya; bankalara kullanacağınız krediyi nerede kullanacağınızı açıklamanız lazım ki onlar da geri ödenmesine ikna olup bu krediyi versinler. Halbuki strateji metni ortada yok, hükümet tarafından onaylanması gerekirken bu şart yerine gelmemiş, neye göre bankalarla kredi görüşmesi yapılıyor?

Dünyada var olan tasarrufları değerlendirip gelecek kuşaklara gelir aktarmak amacıyla varlık fonu kurulurken, bizde tersine var olan değerleri kullanıp borçlanarak gelecek kuşakların gelirlerinden almak için kuruldu. Yani baştan tartışmalı fon uygulamaları, kuralsız, halka çıkacak faturayı büyüten, şeffaf olmayan, gittikçe acayip bir hale mi dönüşecek? 

Peki, Varlık Fonu alelacele, strateji belgesi bile ortada yokken neden yabancı bankalardan kredi arıyor, yüklü miktarda borçlanmaları ne için yapacak?

Şahsen acil borçlanmanın altyapı yatırımlarının finansmanı amacıyla yapıldığını sanmıyorum. 2019’a kadar kanal projesine başlanacak deniyor ama strateji belgesi olmadan kanal projesi için kredi alınmaz ki, bu acele niye?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar