Türkiye’nin farklı bir şeyler söylemesi lazım

Geçen gün Cumhurbaşkanlığı’nın Ekonomi Başdanışmanı Doç. Dr. Hatice Karahan’dan duyduğumuz açıklamalar, bizi şaşırttı ve anlayış değişikliği konusunda...

Geçen gün Cumhurbaşkanlığı’nın Ekonomi Başdanışmanı Doç. Dr. Hatice Karahan’dan duyduğumuz açıklamalar, bizi şaşırttı ve anlayış değişikliği konusunda umutlandırdı. Kendisinin teknik yönü kuvvetli, farklı bir ekonomi danışmanı olduğunu duyuyorduk, Bloomberg’e yaptığı açıklamayla bunu gördük. Cumhurbaşkanı’nın görüşleri ışığında, örneğin sürekli bankalara ve faizlere kızarak işini yapmaya çalışan danışmanlardan farklı olarak, Karahan rasyonel teknik analizler yapmış. Umarız karar alıcılar kendisini daha can kulağı ile dinleyip, analizlerine önem verirler.

Karahan bu yılın yüzde 5.5 büyüme ile kapatılabileceğini ama bunun yatırımla mı, tüketimle mi, ihracatla mı yapıldığının çok önemli olduğunu söylemiş. Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredilerin ekonomiyi canlılık getirdiğini ancak gelinen noktada, faizlerden de görüldüğü gibi, bir kaynak baskısı oluştuğunu kaydetmiş. Karahan, “Kaynak ihtiyacımız bu noktadan sonra farklı bir hikayeye giriyor. O yüzden içerideki tasarrufların kısıtlı olduğunu, dışarıda da koşulların sıkılaşmaya gideceğini düşündüğümüzde Türkiye’nin farklı bir şeyler söylemesi gerekiyor. İkna edici bir ortama kavuşması gerekiyor ki, fonları çekebilelim. Tabi içerideki tasarrufları artırmak da önemli olacak” demiş.

Bu analiz o kadar doğru ki; o nedenle tırnak içinde, başlığa aldık.

Tasarruf oranlarının hemen artırılmayacağını, son zorunlu bireysel sigorta uygulamasında da gördük. O nedenle Türkiye’nin tek şansının doğrudan yatırımlar başta olmak üzere, yabancı fonları çekmekten geçtiği artık çok açık. Başdanışman Karahan, söylenecek yeni şeylerin neler olması gerektiğini söylememiş ama bence Türkiye’nin demokrasiye geri dönüş başta olmak üzere, Batı ittifakının parçası olduğunu hatırlayıp, buna göre siyasi ve ekonomik adımlar atması temel koşul. Bununla birlikte eğitim sistemini de gözden geçirip katma değeri yüksek teknoloji ağırlıklı yatırımlara yüklenmesi gerekiyor. “İthalatı yüksek malların içeride üretimini teşvik edeceğiz” gibi muğlak ve eski söylemlerle Türkiye’nin geleceğinin kurulamayacağı da artık görülmeli.

KGF’NİN FONKSİYONU

Aynı konuşmada Karahan’ın KGF’nin rolüne ilişkin rasyonel yaklaşımına da şahit olduk. KGF kredileriyle ilgili tartışmaların büyüdüğüne dikkat çeken Karahan, burada limite yaklaşıldığını, bankaların yorucu bir süreç geçirdiğini ama herkesin sonunda mutlu olduğu bir dönem olduğunu söylemiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar