Turizmciler 2018’den umutlu görünüyor ama...

Geçen hafta Antalya Concorde Otel’de yapılan 7. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde hem sektörün değerlendirmelerini dinledik, hem de özel sohbetlerde turizmcilerin kaygılarına şahit olduk. Açılış...

Geçen hafta Antalya Concorde Otel’de yapılan 7. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde hem sektörün değerlendirmelerini dinledik, hem de özel sohbetlerde turizmcilerin kaygılarına şahit olduk. Açılış konuşmasını yapan AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı sektörün mevcut sorunlarını özetledi, önümüzdeki döneme ilişkin vizyonun ne olması gerektiğini anlattı. Bu yılki toparlanmada devletin verdiği teşviklerin olumlu etkilerine değinen Yağcı, ulaştırmadan konaklama ünitelerine, istihdamdan misafir, ürün ve pazar bileşenlerine kadar turizmde önemli değişimler yaşandığını belirtirken, “Bu değişime yeni ürün, yeni pazar ve yeni bir vizyonla cevap verebilmek gelecekte nerede olacağımızın da anahtarıdır” dedi. Yağcı, yüksek büyüme potansiyeli bulunduğunu, pazarda en güçlü olunan ürün, hizmet ve kalifiye insan çeşitliliğini korumak gerektiğini ifade etti.

Bir kısmı yetersiz arz ve artan fiyatlardan, bir kısmı doğru olmayan politikalardan kaynaklı olarak işletme maliyetlerinin arttığını kaydeden Yağcı, artışın enflasyonun 3-4 katına vardığını belirtti.

Dünya turizmindeki değişiklere dikkat çeken AKTOB Başkanı, hâkim olacak birinci unsuru “dünya üretim biçiminde daha az insan daha çok teknoloji öngören 4.0’lı değişimlerin yaşanacak sonuçları”, diğerini ise “özellikle gıda üretim ve arzında yaşanan sıkıntıların hizmet içeriklerinde yaratacağı etki” olarak belirtti. Özet olarak “çevreden üretime, istihdam yatırımlara kadar sorunlar ve fırsatların geçmiş on yıllara göre daha fazla küresel” olduğunu kaydeden Yağcı, çözümler ve yeniliklerin de küresel bazda yaratılması gerektiğini belirtti. Yağcı “Çünkü gözümüzü kapatıp günü kurtaracağımız zamanlar geride kalmıştır. Küresel bir iş yapıyorsak ki öyle, gözümüzü kapatamayız. Zaten buna artık konuklarımız da izin vermemektedir” dedi.

ALMAN ÇİFTİN SÖYLEDİKLERİ

Kongreye katılan turizmcilerle yapılan anketlerde ortaya çıkan sonuçlar ise özel sohbetlerimizde dinlediğimiz kaygılarla çelişkili bir iyimserlik gösteriyordu. 2018 yılı ortalama Euro kuru tahmini sorulduğunda katılımcıların yüzde 47’si, 5-5.20 TL, yüzde 33’ü 4.80-5.00 TL aralığını tahmin etti. 2018 yılı için Avrupa pazarı hakkında yüzde 38 katılımcı yüzde 10’un üstünde, yüzde 36 katılımcı yüzde 10 artış beklediğini belirtti. 2018 yılı işletmenizdeki ekonomik beklenti sorusuna yüzde 86 oranında “2017 yılından daha iyi olacağı” söylendi. 2017 yılında “Türk turizmini etkileyen en önemli sorun” için yüzde 61 katılımcı “dış politika” tespitini yaptı. 2018 yılı için en önemli risk diye sorulduğunda ise yüzde 57 katılımcı “bölgemizdeki siyasi gelişmeler” seçeneğini onayladı.

Antalya’daki turizmcilerin, “Avrupa, özellikle Almanya’da büyüyen Türkiye tepkisi”nden yakınmalarına şahit olduk. Çok sayıda otel sahibi turizmcinin şu söyledikleri sorunu özetliyordu:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 160 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar