TL için yine zor bir hafta olacak

YENİ ekonomi yönetimi yarattığı Orta Vadeli Program (OVP) beklentisiyle piyasaların bozulmasını frenlemeye çalışırken, TL’deki kayıpların yeni haftayla birlikte devam ettiği görülüyor. Dün...

YENİ ekonomi yönetimi yarattığı Orta Vadeli Program (OVP) beklentisiyle piyasaların bozulmasını frenlemeye çalışırken, TL’deki kayıpların yeni haftayla birlikte devam ettiği görülüyor. Dün yeniden 4.90 TL seviyesine çıkan dolar kurunun, bu haftaki gelişmelerle birlikte daha da yükselmesinden endişe ediliyor.

‘Yükselmesinden endişe ediliyor’ diyoruz, çünkü iş dünyasından kur seviyesi ile ilgili ciddi açıklamalar gelmeye başladı. MÜSİAD yaptığı açıklama ile dolar kurunun normal seviyesinin 4.30 TL olduğunu belirtirken, Ankara Sanayi Odası Başkanı reel sektörün durumuyla ilgili oldukça karamsar bir tablo ortaya koymuş. Şimdiye kadar çeşitli uyarılara rağmen bu konuda ses çıkarmayan iş dünyasının, artık inşaat sektörüne yapılan yatırımların aşırılığından yakınmaları da ilginç olmuş.

Bu tür açıklamalar ardından iş dünyasının hükümetten yeni taleplerde bulunmasına, daha önce sıkça şahit olduk. O nedenle yakında tüm kesimlerin ekonomi yönetiminin kapısında talep kuyruğuna girdiklerini, mali disiplini bozacak isteklerde bulunduklarını görürsek şaşırmayalım.

TL için zor bir hafta daha olacak çünkü dışarıdan, başta FED toplantısı olmak üzere, gelecek haberlere içeride cuma günü açıklanacak olan temmuz ayı enflasyon rakamları eklenecek. Bu hafta gelecek haberlerin piyasalar tarafından daha çok “TL’de erimeyi artırması muhtemel unsurlar” olarak algılandığını görüyoruz. Belki de bu nedenle dün kurlar yeniden yukarı çıkmaya başladı..

Piyasalarda birkaç gündür ABD tedirginliği olduğunu söylemek gerekiyor. Özellikle ABD Başkan Yardımcısı Pence’in sürekli olarak, tutuklu rahip olayıyla ilgili, Türkiye’ye yaptırımlardan söz etmesi sinirleri geren bir unsur oluyor. Bunun daha çok pazarlık ve iç siyasete dönük açıklamalar olduğunun konuşulması, bu gerginliğin fiyatlara yansımasını, şimdilik, engelliyor.

Piyasaları bu hafta etkileyecek unsurlardan biri bugün Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya tarafından açıklanacak yani Enflasyon Raporu olabilir. Başkanın “neden faiz artırılmadı” sorularına vereceği yanıtlar ve bundan sonrasına ilişkin vereceği mesajların rasyonelliğini piyasalar fiyatlayabilir.

ENFLASYON % 16’YI GEÇECEK
Yarın FED’in yapacağı toplantıdan faiz artış kararı beklenmiyor ama yapılacak açıklamalar, özellikle de bu yılki faiz artış sayısının 4’e çıkacağına dönük haberlerin, doların değer kazancına yol açması kaçınılmaz olacak. O nedenle iç piyasalar da FED toplantısını çok yakından izleyecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar