Tepki gelmezse Suriye’nin piyasaya etkisi sınırlı kalır

HAFTA sonundaki Suriye operasyonu ardından bugün açılacak piyasaların seyri merak ediliyor. Piyasa oyuncuları ABD, Fransa ve İngiltere’nin yaptığı operasyona karşı taraftan somut tepki gelmediği takdirde, piyasalardaki...

HAFTA sonundaki Suriye operasyonu ardından bugün açılacak piyasaların seyri merak ediliyor.

Piyasa oyuncuları ABD, Fransa ve İngiltere’nin yaptığı operasyona karşı taraftan somut tepki gelmediği takdirde, piyasalardaki etkinin sınırlı kalmasını bekliyor.

Suriye’ye yapılan operasyonun ardından ABD’den gelen “operasyon başarıyla tamamlandı” açıklaması, Suriye, Rusya veya İran’dan bir karşılık gelmediği takdirde, olayın kapatılacağı beklentisi yarattı. Orta ve uzun dönemde bu operasyonun etkilerinin yaşanması kaçınılmaz ama piyasalar kısa dönemde verilecek karşılığa bakıyor. O nedenle de küresel piyasalarda bugün gelebilecek ani karşılıklara bakılacak.

Karşı tarafın operasyonu kınayıp henüz somut bir harekete girmemiş olması bugün piyasaların sakin başlayacağı beklentisi yarattı. Bu nedenle de sabah saatlerinde piyasalarda ani hareketler beklenmiyor. Böylesine dönemlerde güvenli liman fonksiyonu artan altın fiyatlarının biraz daha yükselebileceği, kurların ise fazla etkilenmeyeceği konuşuluyor.

İç piyasaların da küresel piyasalardaki bu beklentiye paralel güne başlaması bekleniyor. Ancak gün içinde gelecek haberlerin piyasalar tarafından dikkatle takip edilip, karşılık verilip verilmeyeceğine bakılacağı da ortada. Yani tedirgin ama sakin bir seyirle haftaya başlanması bekleniyor.

Rusya, Suriye ve İran tarafının yapacağı değerlendirmeler ve verebilecekleri karşılıklar ise Türkiye’yi çok daha fazla etkileyecek gibi gözüküyor. Çünkü Türkiye’nin hem coğrafi yakınlık hem de son dönemde İran ve Rusya ile girdiği işbirliği nedeniyle, Türkiye tepkilere çok daha hassas durumda. Operasyonun Türkiye yönetimi tarafından memnuniyetle karşılanması, piyasalarda Suriye’deki işbirliğinin sona erip ermeyeceği, sona ererse nelerin olabileceği sorularına neden oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm taraflarla diyalog içinde gözükmesi şimdilik piyasaları rahatlatan önemli unsur. Ancak öte yandan da bu dengenin ilelebet sürdürülmesinin mümkün olamayacağı, çatışmanın alevlenmesi halinde Türkiye’nin tarafını daha netleştirmesi gerekeceği konuşuluyor. İşte o aşamada da Türkiye’nin hem siyasi hem de ekonomik olarak etkilenme ihtimali epeyce büyüyecek.

FAİZ TARTIŞMALARINA DÖNERİZ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar