Tek sorun enflasyon değil ama piyasa sakin

Piyasa oyuncuları 14 Aralık’ta toplanacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından, en üst oran olan geç likidite penceresinde en az 1 puanlık faiz artışı bekliyorlar. Artış oranının 1.5 puana kadar...

Piyasa oyuncuları 14 Aralık’ta toplanacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından, en üst oran olan geç likidite penceresinde en az 1 puanlık faiz artışı bekliyorlar. Artış oranının 1.5 puana kadar çıkması gerektiğini belirtenler olduğu gibi, sadece üst faiz oranında değil, gösterge faiz dahil, Merkez Bankası’nın tüm faiz oranlarında birden artırıma gitme ihtiyacı bulunduğunu söyleyenler de bulunuyor.

Ancak 14 Aralık’ta, PPK toplantısı öncesinde kurların seviyesinin Merkez Bankası kararında belirleyici olacağını söyleyenler de var. Kurların mevcut  seviyede gitmesi halinde Merkez Bankası’nın 1 puanlık faiz arttırımı için gerekçe oluşturamayacağını, faizin ileriye dönük fiyatlama olduğu tezini öne sürebileceğini ifade edenler var. Yani faiz artışı beklentisi var ama bunun düzeyinin belirlenmesinde, kurların önümüzdeki dönem izleyeceği seyrin belirleyici olacağı da açık.

Daha önceki PPK toplantısının tarihi olan 26 Ekim’de dolar kurunun 3.73, sepet değerinin 4.15 TL olduğunu hatırlatan bir bankacı, 14 Aralık’ta aynı değerler görülürse, o zaman Merkez Bankası’nın hiç artış gerekçesi bulamayacağını söyledi.

Önceki gün “yurtdışına para götüren sermaye kesimi” için Cumhurbaşkanı’nın ettiği sözler sonrasında, dün piyasanın kötü açılması bekleniyordu. Ancak gece ve dün sabah erken saatlerde bu sözlerin piyasaya fazla etki yapmadığını gördük. Bunun ardından enflasyon oranları açıklandı, piyasa beklentilerinin çok ötesinde bir rakam gerçekleşti ama piyasalar yine panik olmadı.

Dolar kurunun ancak 3.93 TL’lere kadar çıktığı gözlenirken, daha sonra yeniden düşüş başladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir gün önceki sözlerini düzeltmesi ardından, dün öğleden sonra dolar kuru 3.90 TL’nin de altına indi.

YABANCI YATIRIMCI RAHAT

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 201 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 158 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 95 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.271 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar