Rahatlatmak için alınan risk arttırıcı kararlar

Kurlarda bir süredir yaşanan olumlu gelişmelerin durduğunu, haftanın son günlerinde TL’nin yeniden değer kaybettiğini gördük. Bu hareketi özellikle hükümetin çok iyi değerlendirmesi, olumlu trendin...

Kurlarda bir süredir yaşanan olumlu gelişmelerin durduğunu, haftanın son günlerinde TL’nin yeniden değer kaybettiğini gördük. Bu hareketi özellikle hükümetin çok iyi değerlendirmesi, olumlu trendin sürdürülmesi için riskli kararlardan çekinmesi gerektiğini görmesi gerekiyor.

Piyasalardaki olumlu havanın tersine döndüğünü söylemek için henüz çok erken. Ancak çok kritik ve hassas bir dönemden geçildiği, bu süreçte özellikle yurtdışındaki algıyı yeniden bozacak ekonomik ve siyasi kararlardan kaçınılmasının gerektiği de çok açık.

Ekonomide yaşanan kötüye gidişin döndüğü yerin Rahip Brunson’un serbest bırakılması olduğu gözden uzak tutulmamalı. Bunun için de özellikle batı ile iplerin yeniden gerilmesi sonucunu getirecek karar ve söylemlerden kaçınılması gerekiyor. Özellikle yurtdışındaki Türkiye’ye yatırım yapan fonlar ve aracı kurumlar bu gelişmeleri yakından izliyor. Seçimlere giden süreçte yeniden dışarıyla gerginliği artıracak atımlar atılması halinde, bunun çıkaracağı ekonomik faturaya ilişkin tedirginlik var.

Bunun yanında yaklaşan yerel seçimler nedeniyle içeriye dönük siyasi kaygı taşıyan ekonomik kararlardan çekinilmesi gerektiği de açık. ÖTV ve KDV indirimleri ilkesel olarak iyi karşılanmadı ama enflasyonu kısa dönem de olsa biraz frenleyeceği için ses çıkarılmadı. Bunun 2 ay sonrasına daha olumsuz fiyat etkisi olsa bile, kısa sürelik trend adına, piyasalar bu kararı olumlu karşıladı.

Bu karar nedeniyle piyasada bir bozulma olmadı ama kaşların çatıldığını söylemek mümkün. Çünkü Brunson kararıyla birlikte yeni ekonomik programın gerçekçi saptanması trendi düzelten bir unsurdu. Seçimler nedeniyle belirlenen hedeflerin şimdiden tehlikeye girmeye başlaması biraz rahatsızlık yarattı.

Bunun ardından gelen konut stokunun eritilmesi için ortaya atılan formüller ise yatırımcıyı olumsuz etkileyen bir haber oldu. Henüz formül netleşmediği için bunun piyasada fiyatlara yansıdığını söyleyemeyiz ama formül netleştiğinde rahatsızlık yaratması kaçınılmaz. Konut stokunun kamu tarafından satın alınması, müteahhitlere kaynak aktarılması, bunun faturasının tahvil yoluyla Hazine’ye yani halka çıkarılacak olması, haklı olarak tepki görüyor.

DİKKATLİ OLUNMALI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 201 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 158 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 95 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.271 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar