Piyasa çift haneli enflasyonu da es geçiyor

Bu ekonomik anlayış sürdüğü müddetçe, bir-iki ay tek haneye inse de, bence çift haneli enflasyon devam edecek.Temmuz sonunda tek haneye düşse de herkes biliyordu ki; yıllık enflasyon yeniden çift haneye çıkacak...

Bu ekonomik anlayış sürdüğü müddetçe, bir-iki ay tek haneye inse de, bence çift haneli enflasyon devam edecek.

Temmuz sonunda tek haneye düşse de herkes biliyordu ki; yıllık enflasyon yeniden çift haneye çıkacak ve dalgalı bir seyir izleyecek. Ancak beklentilerin üzerinde gelen manşet rakam ve özellikle üretici ve çekirdek fiyatlarda beklenmeyen artış, biraz moralleri bozmuş görünüyor.

Peki, bu moral bozukluğu piyasaya, fiyatlamalara yansıdı mı derseniz, küçük oynamalar dışında, pek etkili olmadı.

Bence yine, birikmeye başlayan sorunlar şimdilik görmezden geliniyor. Sonuçlar daha ağırlaşınca ya da başka bir vesile ile olay patladığında bu biriken sorunların hepsi birden fiyatlanmaya başlayacak.

Piyasalar daha çok Fed’in faiz arttırımına kilitlenmiş, daha doğrusu kendilerini buna kilitlemiş durumda. Yıl sonuna kadar daha epey zaman var ve kâr artışını devam ettirmek için iyimser kalmakta fayda görüyorlar.

Avrupa Merkez Bankası kararları, büyük küresel aktörlerin “fiyatlarda bol para nedeniyle oluşan fiyat balonları”na dikkat çekmeleri, faiz arttırmasa bile Fed’in likiditeyi kısması ile başlayacak sıkıntılar gibi gelişmeleri, bilerek es geçiyorlar.

Sadece ekonomik uyarıları değil, Kuzey Kore gibi küresel gelişmeleri de izlemekle yetiniyorlar. Trump’ın faiz artışlarını geciktiren kötü yönetimi gibi siyasi gelişmeleri ise kısa dönem kâr maksimizasyonu için kullanıyorlar.


ASIL BUNDAN SONRASI ZOR
İçerideki piyasa oyuncuları da daha çok bu küresel trende bağlı davranıyor, içerideki ekonomik bozulmaları ve siyasi riskleri görmek istemiyorlar. Banka kârlarındaki artışın temmuz ayında da devam etmesi, niye böyle...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar