OVP ile beklenti giderek büyüyor

PİYASALARDA dalgalı seyir devam ederken, ekonominin geleceğiyle ilgili Orta Vadeli Plan (OVP) ile ilgili beklentiler de giderek büyüyor. Piyasalardaki aşırı bozulmayı önleyen faktörlerden birinin de bu beklenti olduğunu...

PİYASALARDA dalgalı seyir devam ederken, ekonominin geleceğiyle ilgili Orta Vadeli Plan (OVP) ile ilgili beklentiler de giderek büyüyor. Piyasalardaki aşırı bozulmayı önleyen faktörlerden birinin de bu beklenti olduğunu söyleyebiliriz.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonominin dümenine geçtiği günden bu yana, belirli kısa vadeli amacına dönük olarak, bir beklenti yönetimi yürütüyor. Albayrak, çeşitli kesimlerle ayı ayrı toplantılar yapıp saatlerce bu kesimlerin taleplerini ve görüşlerini dinliyor, not alıyor, toplantıların sonunda genel bir toparlama yapıp, verilen mesajları aldığını karşı tarafa hissettiriyor. Albayrak her toplantı öncesi, “OVP hazırlanırken tüm kesimlerin görüşlerini alıp, ona göre ortak bir metin ortaya çıkarmak” amacı taşıdığını söylüyor. Başka bir açıdan bakıldığında, hem toplantıya katılan kesimlere hem de kamuoyuna, “OVP çıkana kadar bekleyin” mesajı verilmiş oluyor. Bununla birlikte toplantılara katılan kişi ve kesimler üzerinde, “Bizim taleplerimizi görüşlerimizi ciddiye alan bir ekonomi patronu var” algısı yaratıldığını, bunun da amaçlanan beklenti yönetimi açısından başarılı bir yöntem olduğunu da unutmayalım.

Piyasalar da bu toplantıları yakından izliyor, toplantıdan sızan bilgilere göre kendilerine yön belirlemeye çalışıyor. Sızıyor diyoruz, çünkü bunlar aslında kamuoyuna kapalı toplantılar ama içeriden izlenimler aktarılıyor, ayrıca Bakanın kendisi Twitter hesabından uygun gördüğü kısa mesajları veriyor.

Özetle; önceden belirlendiği açık olan bir beklenti yönetim planı ile karşı karşıyayız. Şimdiye kadar bu yönetimin başarılı olduğunu da söyleyebilir. Bu yolla “Bu kez yeni bir şeyler yapılacak” havası oluşturulduğu gibi, karamsar bir iklim içinde, olumsuz hareketleri önlemek adına bir zaman kazanıldığı da açık. Merkez Bankası’nın faiz artırmama kararına gelen piyasa tepkisinin, biraz da bu nedenle, yumuşak kaldığını bile söyleyebiliriz.

Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı’nın hem şimdiye kadar dağınık konumdaki ekonomide tüm yetkileri kendisinde toplamış olması, hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a daha önceki bakanlara kıyasla çok daha yakın olması nedeniyle, beklenti yönetiminin eskisinden daha etkili olduğu da açık.

2 AY SONRA
Bu sayede ekonomi yönetiminin zaman kazandığı kesin. Ancak işin püf noktası da burada; kazanılan zaman sonunda, oluşturulan beklentiler karşılanamazsa o zaman hem değişik kesimlerin, hem piyasaların uğrayacağı hayal kırıklığı çok daha büyük olabilir. Dolayısıyla verilecek tepkinin dozu da çok daha büyüyecektir.

Kazanılan zaman ne kadar derseniz; Eylül ayının sonuna kadar olduğunu söyleyebiliriz. Bakan Albayrak açıklanacak OVP’de artık ekonomi politikasına netlik kazandırılmış olacağını söylüyor. OVP’nin en geç Eylül sonuna kadar tamamlanacağını kendisi belirtiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar