Merkez söylemde şahinleşti ama piyasa inanmadı

MERKEZ Bankası piyasaların da beklediği gibi, faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Buna karşılık Merkez Bankası’nın dünkü karar açıklamasında daha kararlı bir dil kullanması bekleniyordu, bir...

MERKEZ Bankası piyasaların da beklediği gibi, faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Buna karşılık Merkez Bankası’nın dünkü karar açıklamasında daha kararlı bir dil kullanması bekleniyordu, bir ölçüde piyasaların bu yöndeki beklentisi de karşılandı.

Buna karşılık piyasalar nasıl tepki verdi derseniz; “Piyasalar Merkez Bankası’nın ‘şahinleşti’ denebilecek bu söylemini fazla dikkat almadı” diyebiliriz. Şahinleşse bile söyleme inanmadığı kararın açıklanmasından sonra TL’nin küçük de olsa değer kaybetmesiyle ortaya çıktı.

Merkez Bankası artan enflasyona karşı sıkı duruş sergileyeceğine, şimdiye kadar hemen her Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sonra yaptığı açıklamada yer vermişti. Dünkü açıklamada eski söylemine ek olarak, “Ana eğilime ilişkin göstergeler katılık sergilerken çekirdek enflasyonun yüksek seyrettiği gözlenmektedir. Bu çerçevede Kurul para politikasındaki sıkı duruşun korunmasına karar vermiştir” dedi. Bu söylemin eski açıklamalara göre Merkez Bankası’nın duruşunu daha sıkılaştıracağı biçiminde yorumlandı.

Bence piyasaların dün verdiği tepkiyi, “Merkez Bankası’nın şimdiye kadar artan enflasyona rağmen sıkı para politikasında yaptıklarının, piyasalar tarafından inandırıcı bulunmadığının bir göstergesi “ olarak yorumlamak da mümkün.

Dün sabah piyasalar açıldığında, Trump’ın serbest ticareti destekleyen Baş Ekonomi Danışmanı Gary Cohn’un istifası nedeniyle, diğer para birimleri gibi TL’nin de dolara karşı değer kazanarak güne başladığını gördük. 3.80 TL’nin altına inen dolar kuru, Merkez Bankası’nın faiz kararı açıklamasından sonra yeniden 3.80 TL’nin üzerine çıktı.

Piyasalarda zaten Merkez Bankası’nın faiz değişikliğine gideceği beklentisi hemen hemen hiç yoktu. Beklendiği gibi söylemi de sertleştirmesine rağmen piyasaların bu karara olumsuz tepki vermesi ilginçti. Ya piyasalar Merkez Bankası söyleminin, “çekirdek enflasyon” vurgusundan, daha sert olmasını bekliyorlardı. Ya da, dediğimiz gibi, artık Merkez Bankası’nın sıkı para duruşuyla ilgili söylediklerini pek inandırıcı bulmuyorlar.

KUR ARTIŞI BEKLENTİSİ YÜKSELİYOR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 201 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 158 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 95 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.271 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar