Merkez ne yapacak?

Merkez Bankası yılın ilk Para Politikası Kurulu’nu bugün topluyor. Piyasa, kurdaki yükselişe rağmen Merkez Bankası’nın faiz oranlarında bir değişiklik yapmayacağı görüşünde. Bankacılar...

Merkez Bankası yılın ilk Para Politikası Kurulu’nu bugün topluyor. Piyasa, kurdaki yükselişe rağmen Merkez Bankası’nın faiz oranlarında bir değişiklik yapmayacağı görüşünde. Bankacılar, Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu korumasını bekliyor.

KURLARDA son günlerde yaşanan yükselişin, Merkez Bankası’nın faiz artırım kararına yetecek düzeyde olmadığı belirtiliyor. O nedenle bugün Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Merkez Bankası’nın faizde bir değişiklik yapmayacağı yönündeki piyasa tahminleri değişmedi.

Piyasada yüzde 100’e yakın oranda, faizde değişiklik olmayacağı beklentisi hakim. Bugünkü Merkez Bankası toplantısından faiz artışı çıkmayınca kurların biraz daha yukarı çıkabileceği ancak fazla tırmanmadan yeniden sakinleşeceği beklentisi olduğunu da eklemek gerekiyor. Örneğin toplantıya kadar 3.82 TL’ler düzeyinde bir dolar kuru varsa, bunun 3.86-3.87 TL’lere kadar çıkabileceği, oralarda durup, diğer şartlara göre bir miktar daha aşağı gelebileceği söyleniyor. Özetle; çok önemli bir riskin realize olmaması halinde kurlardaki oynamanın bu şekilde devam edeceği beklentisi yaygın.

Son günlerdeki kur artışının Afrin harekatı beklentisiyle çıktığını, bu nedenle olumsuz ayrıştığımızı kaydeden bir bankacı, ancak bunun ötesine geçilip sıcak çatışmanın olacağının beklenmediğini söyledi. Uluslararası piyasalarda Türkiye’ye bakışı sorduğumda ise genelde olumlu bakışın sürdüğünün kaydetti. Yılbaşından bir-iki gün sonra sıcak para akışının durduğunu, özellikle siyasi riskler nedeniyle bekleme dönemi yaşandığını  kaydeden bankacı, “Türkiye’nin ABD ile çelişkisinin dozuna bakılıyor. Bırakın sıcak çatışmayı Türkiye’nin ABD ile politik çatışmayı bile sertleştirebileceği pek sanılmıyor. Bunun yanında büyümenin ciddi oranlarda düşüşüne izin verilmeyeceği, Merkez Bankası’nın ise çok sıkı olmadan durumu idare eden tavrına devam edeceği beklentisi olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Bu beklentilerin Türkiye’ye sıcak para girişi için yeterli olduğunu kaydeden aynı bankacı, “Çok radikal değişiklik olmazsa, Türkiye’ye sıcak para girişi aralıklarla devam eder, çok büyük bir sorun olmaz gibi gözüküyor” dedi. Afrin’deki hareketin piyasada sinirleri biraz gerdiğini kaydeden başka bir aracı kurum yetkilisi ise piyasaların çok daha tırmandırmadan bu işin çözüleceğine inandığını kaydetti. Piyasalardaki çoğunluğun “Türkiye’nin biraz itiraz edebileceğini ama radikal bir karşı çıkış gösteremeyeceği” inancında olduğunu da sözlerine ekledi.

KUR ARTIŞININ NEDENİ SİYASİ

Bir başka bankacı ise son günlerdeki kur artışında Merkez’in politikalarının etkisi bulunmadığını tümüyle siyasi kaygılardan kaynaklandığını, bu nedenle Merkez’in buna tepki vermesinin beklenmediğini söyledi.Faiz oranlarının hâlâ yüksek sayılabileceğini kaydeden aynı bankacı, enflasyonun yüzde 15’lere kadar çıkacağını bekleyenler bulunduğunu ama sayısının az olduğunu söyledi. Buna karşılık enflasyonun yeniden tek haneye inmesini bekleyenlerin sayısının da bir hayli azaldığını kaydeden bankacı, bu seviyelerde, birkaç puan aşağı ve yukarısında seyredeceği beklentisi olduğunu, mevcut faiz oranlarının da buna yetebileceğinin düşünüldüğünü söyledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 201 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 158 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 95 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.271 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar