Mart bilançoları tamam şimdi enflasyona bakılacak

Geçen hafta 4 TL’nin üzerine çıkan dolar kuru haftanın son iki gününde geri geldi. Kurlarda son iki günde yaşanan düşüşte bankaların ilk çeyrek bilançolarını kapatma kaygılarının...

Geçen hafta 4 TL’nin üzerine çıkan dolar kuru haftanın son iki gününde geri geldi.

Kurlarda son iki günde yaşanan düşüşte bankaların ilk çeyrek bilançolarını kapatma kaygılarının da rol aldığı söyleniyor. Dolayısıyla önümüzdeki hafta yeniden 4 TL’nin üzerine çıkması sürpriz olmayacak.

Bu hafta açıklanacak Mart ayı enflasyon verisi kurlar açısından da önemli olacak. Dün açıklanan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Mart ayı fiyat endekslerinde perakende fiyatlarındaki artış yüzde 1.26, toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 0.41 oranında açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu hafta açıklanacak fiyat endeksleri kur açısından da belirleyici olacak. TÜİK ile İTO endeksleri ile farklılık gösterse bile yine bir sinyal oluyor. TÜİK Şubat ayı tüketici fiyat artışı piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 0.73 olarak açıklanmış, yıllık enflasyon şubat sonunda yüzde 10.26 olmuştu.

Geçen ay ki rakam beklentilerin üzerinde gelince Hükümet üyeleri nisan sonunda enflasyonun tek haneye ineceğini söylemeye başlamışlardı. Tüketici fiyat artışları 2017 Mart’ta yüzde 1.02, Nisan’da yüzde 1.31 oranında açıklanmıştı. Dolayısıyla Mart ve Nisan ayları fiyat artışı toplamı yüzde 2 veya altında kaldığı takdirde Nisan ayı sonunda yeniden tek hane göre umudu hala var. Aksi halde tüm yıl için tek hane hayal olacak.

İşte bu hafta içinde açıklanacak Mart ayı tüketici fiyat artışı, nisan için de, dolayısıyla enflasyonun bu yıl yeniden tek haneye inme umudu olup olmayacağı konusunda da önemli bir fikir vermiş olacak. Geçen yılki yüzde 1’lik rakamın üzerinde, örneğin İTO’daki gibi yüzde 1.2’nin üzerinde bir Mart ayı enflasyonu görecek olursak, yeniden tek hane umudu da azalacak.

Bugün piyasaların Mart ayı enflasyon tahminleri çıkmaya başlar. Geçen hafta yeniden 3.95’lere kadar inen dolar kuru, hem beklentiler hem de beklentilerin gerçekleşme durumuna göre yeniden 4 TL’nin üzerine çıkabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar