Mali yükü arttıracak sektör talepleri başladı

BAYRAM sonrası piyasalar yine kurlarda artış ile açılırken, sektörlerden gelen talepler de dillendirilmeye başladı. Kurlar indirilemediği sürece, kamunun mali dengesini olumsuz etkileyecek bu taleplerin giderek artması...

BAYRAM sonrası piyasalar yine kurlarda artış ile açılırken, sektörlerden gelen talepler de dillendirilmeye başladı. Kurlar indirilemediği sürece, kamunun mali dengesini olumsuz etkileyecek bu taleplerin giderek artması kaçınılmaz olacak.

Bayram öncesi ipuçlarını görmeye başladığımız sektör taleplerinin dün hemen başlamış olması pek hayra alamet değil. Çünkü sektörlerden gelen talepler genellikle kamunun vergi gelirlerini azaltıcı ve/veya kamunun desteğini yani harcamaları artırıcı yönde oluyor. Kurlardaki seyir değişmediği sürece bu taleplerin tüm kesimlere yayılması sürpriz olmayacak.

Bununla birlikte sektörlerden bankalara olan taleplerin de artacağı, hem düşük faizli kredi hem de mevcut kredilerin yeniden yapılandırmaları taleplerinin artacağı açık. Kaldı ki şimdiden bu yönde talepler gelmeye başladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, mobilya sektörünün KDV indirimi beklediğini açıklamış. Mobilya sektörünün ekonominin kilit sektörlerinden olduğunu, KDV indiriminin tekrarlanması gerektiğini kaydeden Palandöken, yüzde 8’e indirilecek KDV’nin yıl sonuna kadar sabitlenmesini de istemiş.

Mobilya için daha önce yapılan KDV indirimi beyaz eşya için de uygulanmıştı. Bu da yakında beyaz eşya, ardından otomotiv sektörü gibi sektörlerden, KDV indirimi taleplerinin  geleceğini gösteriyor.

Dün sektörü için yeni kamu desteği isteyenlere Ziraat Odaları Birliği de katıldı. Birlik  Başkanı Şemsi Bayraktar döviz kurlarının geldiği noktada, artık tarımda ithalat yapmanın cesaret isteyen iş haline geldiğini kaydedip, “ Türkiye’nin tarımsal ürünlerde dışa bağımlı durumdan kurtulması için mazot, gübre, ilaç, tohum ve yem gibi ithal girdiler konusunda çiftçiye sağlanan desteğin arttırılması gerektiğini” belirtmiş.

Mevcut döviz kuru seviyelerinden tarımda ithalata devam etmenin enflasyonu da arttıracağına dikkat çeken Bayraktar, ithal edilen ürünlerin devlet desteği ile ülkede üretebilir noktaya gelinebileceğini söylemiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar