Kurlar faiz arttırılmazsa fazla tepki vermez

PİYASALAR, gerek görmesine rağmen, 25 Ekim toplantısında Merkez Bankası’ndan faiz artışı beklemiyor. Bu kez Merkez Bankası’ndan faiz artışı gelmediği takdirde piyasalarda önemli bir bozulma beklenmiyor. Faiz...

PİYASALAR, gerek görmesine rağmen, 25 Ekim toplantısında Merkez Bankası’ndan faiz artışı beklemiyor. Bu kez Merkez Bankası’ndan faiz artışı gelmediği takdirde piyasalarda önemli bir bozulma beklenmiyor. Faiz artışı olduğu takdirde, kurların düşeceği kesin görülüyor.

Hafta başında kurlarda artış yaşandı ama bunun faiz beklentisi ile bir ilişkisi olmadığı anlaşıldı. AKP ile MHP arasında yerel seçime dönük uzlaşmanın bozulmasının kurların yükselişinde etkili olduğu ancak ittifakın tümüyle bitmediği açıklamalarının yeniden yumuşamaya neden olduğu görüldü.

Buna karşılık TBMM’ye sunulan 2019 yılı bütçe yasa tasarısı, beklentilerin aksine fiyatlar üzerinde etkili olmadı. Tasarının detaylarının zaman geçtikçe ortaya çıkıp, hesapların sorgulanır bulunması halinde, yani TBMM’de tartışılırken etkili olabileceğini bekleyenler var. Buna karşılık ciddi etki yaratacak harcama veya gelire dönük haberler çıkmadığı sürece, piyasalar üzerinde etkili olmayacağını belirten piyasa uzmanları da çoğunlukta.

Dolayısıyla önümüzdeki kısa dönemin piyasalar açısından fazla hareketli olması beklenmiyor. Kurlarda ve faizlerde küçük oynamalar olabileceği ama önemli ataklar yaşanmayacağı görüşü hakim. Bu hafta Merkez Bankası kararının ardından piyasalarda önemli oynama beklenmezken, ancak ay başında açıklanacak enflasyon oranlarında büyük sürprizler yaşanması halinde piyasa etkisi görülebileceği söyleniyor.

Piyasayı bozacak önemli gelişmelerin, en azından kasım ayına kadar beklenmediğini söylemek yanlış olmaz. Kasımda piyasalar üzerinde etkili olacak konunun ABD’nin İran’a dönük ambargosu olabileceği, Türkiye’nin ambargo konusundaki tutumuna bağlı yaşanması muhtemel tartışmaların piyasa hareketleri üzerinde etki yaratabileceği söylenilebilir.

Burada kritik husus İran ambargosu nedeniyle ABD ile yaşanabilecek tartışmaların boyutu olacaktır. Rahip Brunson’ın ABD’ye geri dönmesiyle oluşan iki ülke arasındaki olumlu havanın piyasalar üzerinde ciddi olumlu etki yarattığı açıkça görüldü. Merkez Bankası’nın geçen ayki 6.25 puanlık faiz artışı üzerine bu karar eklenince kurlarda önemli gerilemeler sağlandı. 

Bu nedenle ABD ile yeniden oluşan iyimser havanın bozulmaması, bu arada içerideki siyasetin bu süreçte daha fazla sertleşmemesi, örneğin AKP ile MHP’nin tümüyle ittifakı bozduğu gibi haberlerin gelmemesi halinde önümüzdeki dönem siyasi nedenlerle piyasanın bozulmayacağı söylenilebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 201 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 158 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 95 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.271 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar