Hükümet ‘Erken seçim yok’ diyor, iş âlemi tatmin olmuyor

BAKANLAR ve AKP yöneticileri son dönemde sürekli olarak “erken seçim yok” demeçleri veriyorlar. Bunun nedeni iş âleminde ve piyasalardaki “Erken seçim beklentisi”nin  sürüyor olması.Piyasalardaki erken...

BAKANLAR ve AKP yöneticileri son dönemde sürekli olarak “erken seçim yok” demeçleri veriyorlar. Bunun nedeni iş âleminde ve piyasalardaki “Erken seçim beklentisi”nin  sürüyor olması.

Piyasalardaki erken seçim beklentisinin bir türlü giderilememesinin nedeni için “ekonomik gidişat” diyebiliriz. Ekonominin 2019 yılında bugünkünden daha kötü olacağı beklentisi çok yüksek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın politik sezgisine güvenen iş âlemi, bu nedenle 2019 yılına varmadan seçimlerin yapılacağını düşünüyor. Yerel seçimlerin yasal kısıtlar nedeniyle erkene çekilmesi tartışmalı bir konu olduğu için, en azından Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin bu yıl yapılacağı konusundaki genel bir beklenti hakim. Ekonomiyle ilgili bu beklenti o kadar yüksek ki; verilen demeçlere rağmen hala seçimlerin zamanında yapılacağı konusunda piyasalar ve iş âlemi ikna olmuş değil.

Son dönemde hızlanan döviz fiyatlarının gidişatın kötüleşeceğine ilişkin önemli bir ipucu olarak görülüyor. Fed’in tavrına bağlı, şimdi olmasa bile, yıl içinde faiz artışlarının hızlanacağı, yani kurdaki artışın kaçınılmaz olduğu düşünülüyor.

Yüksek enflasyon ve cari açığın ekonomide kırılganlığı artırdığı, kurlar faiz ve büyüme dahil makro dengelerinin daha hızlı bozulmasına neden olacağı belirtiliyor. Tablonun iktidar tarafından görülmediğine ihtimal vermeyen iş insanları, o nedenle “şimdi açıklamasalar bile her an erken seçim kararı gelebileceği” görüşünü sürdürüyor. 

İş âlemi sadece ekonomik dengelerdeki bozulma değil, siyasi gelişmelerin de yine Türkiye’yi ve ekonomiyi sıkıştıracağı konusunda da endişe duyuyorlar.  ABD’den gelecek para cezalarının ve yaptırım kararlarının hala gündemde olduğunu, bu riskin gerçekleşmesi halinde ekonomiye olumsuz etki yapacağını kaydediyorlar. Bölgedeki çatışma iklimi de hala risk olarak görülüyor. Kaldı ki, bunlar gerçekleşmese bile mevcut ekonomik gidişatın tek başına giderek kötüleşmeye işaret ettiğini, bu nedenle 2019 yılına varmadan bu yıl seçim kararı alınmasının büyük ihtimal olduğunu düşünmeye devam ediyor.

İKTİDARIN AB BEKLENTİSİ

Ankara’da gördüğümüz, AKP’ye yakın çevrelerden edindiğimiz izlenime göre hükümet da ekonominin giderek kötüleşeceği konusunda endişe duyuyor. Ancak anladığımız kadarıyla iktidar buna rağmen insanların hayatını fazla zorlaştırmadan 2019 yılına, zamanında yapılacak seçimlere kadar gidebileceğini düşünüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar