Geçici tedbirler sonuç veriyor sıra kalıcılarda

EKONOMİ yönetiminin hafta başından bu yana aldığı piyasaya dönük tedbirler sonuç vermeye başladı. Buna bağlı olarak kur ve faizlerde bir miktar iyileşme yaşanırken, iyileşmenin kalıcı olabilmesi...

EKONOMİ yönetiminin hafta başından bu yana aldığı piyasaya dönük tedbirler sonuç vermeye başladı. Buna bağlı olarak kur ve faizlerde bir miktar iyileşme yaşanırken, iyileşmenin kalıcı olabilmesi için daha temel kararlar gerektiği konuşuluyor.

Merkez Bankası, BDDK ve bankaların eşgüdümlü bir hareket içinde oldukları gözlenirken, bunun işe yaradığı dünkü piyasa hareketleriyle bariz biçimde görüldü. Dolar kuru bu tedbirler nedeniyle bir ara 6 TL’nin altına gerilerken, Rahip için mahkemeye yapılan itirazın kabul edilmemesi üzerine yeniden 6 TL’nin üzerine çıktı. Ancak bir gün önceye kıyasla, dün bütün fiyatlar daha makul seviyelerde seyretti.Son tedbirlerin işe yaradığını görmek olumlu ancak rehavete kapılmamak gerektiği de açık. Bankacılar ekonomi yönetiminin bayrama kadar bu tedbirlerle gidip, uzun bayram tatilinde paniğin iyice yumuşamasını amaçladığının anlaşıldığını söylüyorlar.

Paniğin temel nedenlerinde olan Rahip davasında dün çıkan red kararı dün piyasaları yeniden endişelendirdi ama şimdi de bir üst mahkemeye itiraz yolunun açılması beklentilerin sürmesine neden oldu.  Yani bayram tatiline girilmeden hemen önce ya da hemen ardından Rahip’in ev hapsi kaldırılıp yurt dışına çıkışına izin verilmesi söz konusu olursa, bunun ardından ABD ile yumuşamanın başlaması, en azından yeniden müzakerelerin açılması konusunda piyasaların hala bir umudu bulunuyor.

Ancak piyasa oyuncuları Rahip sorunu çözülse bile ekonomiye dönük içeride, faiz artışı gibi, ciddi kararların alınmasının iyileşmenin kalıcı olması için gerektiği görüşlerindeler.

Bu arada bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın uluslararası yatırımcılarla yapacağı telekonferansa büyük ilgi olduğu, burada verilecek mesajların piyasaların seyrinde önemli olacağı da konuşuluyor.

ALINAN KARARLARIN ANLAMI

Dün alınan kararları özetleyecek olursak; sisteme bir yandan likidite enjekte edilmeye devam edilirken, öte yandan bu likiditenin yabancı yatırımcıların geri dönüşü için kullanılmasının önüne geçilmesi olarak söyleyebiliriz. Böylece volatilite azaltılarak normalleşmenin sağlanması bekleniyor. Swap işlemlerinde yüzde 50 sınırı dün yüzde 25’e indirildi ve yabancıların TL borç alıp döviz alımları daraltıldı. Bununla birlikte BDDK sorunlu krediler konusunda bankaları rahatlatan, sermaye yeterlilik oranlarında olası kötüleşmeleri engelleyen mevzuat düzenlemeleri yaparak bankaları rahatlattı. Bununla birlikte kredilerin yeniden yapılandırılmasında yeni esneklikler getirilirken, kredi tutarının üçte 2’sine sahip bankaların kabulü halinde tüm bankaların yeniden yapılandırmaya katılma şartı, piyasaları rahatlatan başka bir unsur oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar