Faiz bugün değişmez sonrası meçhul

Bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değiştirmeyeceği konusunda, neredeyse piyasaların tümü aynı görüşte. Merkez Bankası’nın...

Bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değiştirmeyeceği konusunda, neredeyse piyasaların tümü aynı görüşte. Merkez Bankası’nın yapacağı açıklamada sıkı para politikasına yapacağı vurguya bakılacağı anlaşılıyor. Gelişen şartlara göre Merkez’in her hareketi yapacağının görülmesi piyasaları rahatlatacak gibi.

2018 Şubat ve mart aylarında enflasyon oranlarının düşmesine paralel olarak Merkez Bankası’nın yeni yılda faiz indirebileceği beklentisi vardı ama bunun da yavaş yavaş azaldığı gözleniyor. Aksine, Merkez’in faiz artırmak zorunda kalabileceği bile konuşulur oldu.

Konuştuğumuz bankacılar, Merkez’in faiz artırımının ancak küresel ekonomik gelişmeler nedeniyle mümkün olabileceğini söylüyor. Yani Trump’un ABD’deki vergi düzenlemelerini istediği gibi geçirmesi, buna bağlı büyüme ve enflasyon beklentilerinin yükselip gelişmekte olan ülkelerden hızlı para çıkışı olması halinde, bizde de faiz artışlarının gündeme gelebileceğini söylüyorlar.

“Artacak kuru dengelemek için bir tek faiz silahının bulunduğunu” hatırlattığımda ise bir bankacı, “eğer ekonomik sebeplerle, mesela Fed’in ABD’deki gelişmelere bağlı faiz artışlarını hızlandıracağının anlaşılması üzerine kur artarsa, o zaman içerideki faiz artışı kuru dengeleyebilir” yanıtını verdi.

Bir başka deyişle ekonomik nedenlerle olmayıp, içerideki siyasi riskler nedeniyle kurlarda bir hızlı artış görülürse Merkez’in faiz artırmasının bir işe yaramayacağını, bu nedenle faiz artışı yapmayacağı görüşünü belirtti.

Piyasalar hesaplarını 2018 Şubat-Mart aylarında enflasyonun yüzde 8.5’lara kadar ineceği hesabına göre yapıyor. Bu nedenle de faiz artırmamak için Merkez’in marjı bulunduğu görüşündeler. Yeni yıla girilirken yüklü zamlar yapılıp enflasyonun mevcut seviyede gideceğinin anlaşılması halinde ise işlerin değişebileceğini ama şimdilik böyle bir ihtimal görmediklerini kaydediyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar