Enflasyonu ikiye katlayan para politikasına devam

DÜN açıklanan enflasyon oranlarının, piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleştiği söylenebilir. Nisan’da yüzde 1.31 olan tüketici fiyat endeksindeki artışla birlikte yıllık enflasyon, yüzde...

DÜN açıklanan enflasyon oranlarının, piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleştiği söylenebilir.

Nisan’da yüzde 1.31 olan tüketici fiyat endeksindeki artışla birlikte yıllık enflasyon, yüzde 12’ye dayanarak, yüzde 11.87’ye çıktı.

Geçen yıl nisan ayı sonunda yıllık enflasyon yüzde 6.57 oranında, mayıs sonunda ise  yüzde 6.58 seviyesindeydi. Bir başka söyleyişle; yıllık enflasyon rakamları son 1 yıl içinde neredeyse ikiye katlandı. Mayıs sonu itibariyle bu durumun devam etmesi bekleniyor.

Sadece rakamlara bakarak bile, son 1 yılda enflasyonla mücadelenin yeterince yapılamadığını, siyasi otoritenin ve Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelede bilerek gevşek davrandıkları söylenebilir. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın etkin bir para politikası uygulamadığı da ortada.

Bir başka açıdan bakacak olursak, Merkez Bankası yönetiminin gösterge faiz yerine, tali bir araç olan geç likidite penceresi faiz oranlarını kullanarak enflasyonla mücadele ediyor görünmesinin pratikte rakamlara yansımadığı da açıkça gözüküyor.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar