Enflasyonda çift hane 1. yılında, yükseliş sürer mi?

BUGÜN açıklanacak olan ağustos ayı enflasyon rakamlarının ardından, yoğun bir kur-faiz tartışması daha başlayacak. Bugünkü verilerle yıllık enflasyonun yüzde 18’i aşması beklenirken, bu...

BUGÜN açıklanacak olan ağustos ayı enflasyon rakamlarının ardından, yoğun bir kur-faiz tartışması daha başlayacak.

Bugünkü verilerle yıllık enflasyonun yüzde 18’i aşması beklenirken, bu oran Merkez Bankası’nın resmi faiz oranının bile üstünde kalmış olacak.

Aslında bu tartışmaların yeni olmadığı, çeşitli şekillerde uzun süredir yapıldığını herkes biliyor. Ancak son dönemde iyice kırılganlaşan makro dengeler ve dolar kurunun 7 TL’ye kadar çıkması bu tartışmaların şiddetini artırdı. Bir başka deyişle gelinen kur seviyesi ve yükselmeye devam eden enflasyona rağmen faiz artışlarının yapılmaması, ekonomi için artık hayati bir tartışma haline geldi.

Bugün açıklanacak ağustos ayı enflasyon rakamının yüzde 2’nin üzerinde gelmesi beklenirken, yıllık enflasyon da yüzde 18’in üstünde olacak. Bu rakamın daha yüksek çıkma ihtimali de var. Eylül ayı başı itibariyle yapılan yüklü zamları da göz önünde tutarsanız, enflasyondaki artış trendinin hızlı biçimde devam ettiği söylenebilir. Buna karşılık bayram tatili sırasında ara veren kurlardaki artış trendi de yeniden hız kazandı.

Geçen hafta 7 TL’nin hemen altında dolaşan dolar kurunun, bugünkü enflasyon açıklamasından sonra yeniden 7 TL’yi zorlayacağı konuşuluyor. Bu beklentinin en önemli nedeni, kurlardaki artışı frenleyecek faiz artışlarının yapılacağı konusundaki güvensizlik ve uluslararası ilişkilerdeki sorunların büyüyerek devam etmesi.

Diğer unsurlarda bir değişiklik kısa sürede beklenmezken, kurlardaki paniği frenleyecek tek şey Merkez Bankası’nın yüklü faiz artırımına gitmesi gözüküyor. Ancak 13 Eylül’deki rutin Merkez Bankası toplantısında bile bu kararın çıkacağına ilişkin bir işaret alınamıyor.

Son dönemde Merkez Bankası ve BDDK kararlarıyla, kurlardaki bozulma, tedrici karar ve yan yol sayılan tedbirlerle a...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar