Enflasyon temmuz sonu tek haneye inebilir ama...

Haziran ayı tüketici fiyat artışları piyasa oyuncularının beklentilerinden çok daha iyi çıktı. Piyasadaki ortalama fiyat beklentisi yüzde 0.2’lik artış iken dün açıklanan resmi fiyatlar yüzde 0.1...

Haziran ayı tüketici fiyat artışları piyasa oyuncularının beklentilerinden çok daha iyi çıktı. Piyasadaki ortalama fiyat beklentisi yüzde 0.2’lik artış iken dün açıklanan resmi fiyatlar yüzde 0.1 oranında geriledi. Böylece 11’in üzerindeki yıllık artış oranı yüzde 10.9’a geriledi.

Gerileyen gıda fiyatları haziran ayındaki enflasyon sürprizinde önemli etkendi. Gıda fiyatlarındaki artışın temmuz ayında da sürmesi, ancak ağustos ayından sonra yeniden artışa geçmesi bekleniyor.

Hazirandaki enflasyon sürprizinde otomobil fiyatlarındaki gerileme de önemli yer tuttu. Otomobildeki fiyat düşüşü özellikle çekirdek enflasyonun gerilemesinde etken oldu ve tabloyu olumlu hale getirdi. Bu arada enerji fiyatlarındaki düşüş bunun ulaştırma gibi diğer sektörlere de yansıması, haziran ayı fiyatlarındaki gerilemede dikkat çeken başka bir gelişme idi.

Piyasa analistleri özellikle gıda enflasyonundaki gerilemenin devam etmesinin, temmuz sonunda yıllık tüketici fiyat artışını yüzde 10’un altına indirebileceğini tahmin ediyorlar. Ancak ağustos ayından itibaren yine baz etkisi nedeniyle gıda fiyatlarında yeniden artışların başlaması bekleniyor. Bunun yanında çekirdek enflasyon hesaplamasındaki yöntem değişikliği nedeniyle giyim ve ayakkabı grubunda fiyat artışlarının eylül-ekimden sonra hızlanacağı tahmin ediliyor. Yine bu tarihten itibaren maliyet baskıları ve ikincil fiyat etkileri nedeniyle hizmet enflasyonunda artışların sürmesi bekleniyor.

Analistler tütün ürünlerine bu yıl temmuzda zam yapılmama kararı verilmesinin enflasyon üzerinde olumlu etkisi olmasını bekliyorlar. Bu nedenle beklentilerin değişebileceği kaydedilirken, bir ara yeniden yükselse bile, yılsonunu tek haneli tüketici fiyat artışıyla kapatmaktan söz edilmeye başlandı.

MERKEZ SIKI DURMAK ZORUNDA

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 201 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 158 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 95 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.271 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar