Enflasyon satın alındı sıra ekonomi yönetiminde

GÖZLER bugün açıklanacak enflasyon verisine çevrilmişken, yüksek rakamların önceden satın alındığını söylenebilir. Piyasaların bundan sonra asıl olarak yeni Bakanlar Kurulu ve ekonomiye yönetimine...

GÖZLER bugün açıklanacak enflasyon verisine çevrilmişken, yüksek rakamların önceden satın alındığını söylenebilir. Piyasaların bundan sonra asıl olarak yeni Bakanlar Kurulu ve ekonomiye yönetimine göre yön belirleyeceği belirtiliyor.

Geçen cuma günü döviz kuru sepeti bazında yüzde 0.8 değer kaybeden TL, dün de değer kaybına devam etti. Piyasa uzmanları kurlardaki bu yükselişin büyük ölçüde, bugün açıklanacak haziran ayı enflasyonunun yüksek çıkma beklentisinden kaynaklandığı görüşündeler. Buna bağlı olarak tahvil faizlerindeki artış da devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanacak enflasyon verilerinde tüketici fiyatlarındaki aylık artışın yüzde 1.3 civarında olması bekleniyor. Bununla birlikte yıllık bazda enflasyonun ise kabaca; yüzde 12’den 14’e çıkması bekleniyor. Gıda kaynaklı artışın devam ettiği gözlenirken,  sadece manşet oran değil Merkez Bankası’nın baz aldığı çekirdek enflasyonda da yükselişin devam edeceği, 1 puan artışla yüzde 13.5’e çıkacağı tahmin ediliyor.

Hafta sonunda açıklanan İstanbul Ticaret Odası (İTO) ücretliler geçinme endeksi verileri de gıda enflasyonunun yüksek gelebileceğine işaret ediyordu. İTO verilerine göre İstanbul’da geçtiğimiz 5 yılın haziran ayında ortalama gıda enflasyonu yüzde 0.7 düşerken, bu yıl yüzde 1.4’lük artış kaydetti. Bu endeks ile TÜİK endeksi çok örtüşmese de, bugünkü rakamların yüksek çıkacağı yolundaki beklentileri doğal olarak artırıyor.

Bu arada bazı piyasa analistleri doların dünkü değer kaybında yüksek enflasyon beklentisinin yanında, Hazine’nin cuma akşamı açıkladığı iç borç çevirme oranlarının beklentilerin üstünde çıkmasının da etkili olduğunu söylüyorlar. Bu oran kamu harcamaları, dolayısıyla mali disiplin açısından gösterge olabiliyor.

EKONOMİ YÖNETİMİ BEKLENİYOR

Piyasa uzmanları enflasyonun yüksek seyrinin devam edeceğinin ortaya çıktığını belirtirlerken, en çok merak edilen konunun ise ekonomi yönetiminin nasıl oluşacağı noktasında toplandığını söylediler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar