Bütçe disiplinine dönüş için çözüm aranıyor ama

Geçtiğimiz hafta içinde Maliye Bakanlığı uzmanlarının mesailerinin büyük bölümünü bu konuya harcadıklarını öğrendik. Ankara bürokrasisinde en çok konuşulan da “mali disiplinin...

Geçtiğimiz hafta içinde Maliye Bakanlığı uzmanlarının mesailerinin büyük bölümünü bu konuya harcadıklarını öğrendik. Ankara bürokrasisinde en çok konuşulan da “mali disiplinin korunması ve bütçe açığının düzeltilmesi için yapılacaklar” konusu. Bir yandan hükümetin harcamacı eğiliminin sürdüğü gözlenirken disiplinin nasıl başarılacağı ise ayrı tartışma konusu. Bütçede kesinti yapılabilecek kalemler üzerinden teker teker geçilirken, bu kesintilerin hangisinin kabul ettirilebileceği ise yine tartışma konusu oluyor.

Maliye’nin tasarruf için en çok üzerinde durduğu harcamaların başında yine Sosyal Güvenlik ve sağlık harcamaları geliyor. Maliye’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bu konuda yazılar gönderdiği, bütçeden buralara aktarılan kaynakların programın çok üzerine çıktığını hatırlatıp, bu konuda kesinti yapılmasını istediği belirtiliyor.

Her zaman bütçe sıkıştığında bu harcamaların gündeme geldiğini kaydeden yetkililer, bu kez tasarruf imkanının sınırlı olduğuna dikkat çekiyorlar. Üniversite hastahaneleri başta olmak üzere ödenememiş kamu borçlarının yüksekliğine dikkat çeken yetkililer, yine ilaç şirketlerinin ödeme konusundaki şikayetlerinin büyük olduğunu hatırlatıyorlar. Hem kurun çok düşük tutulduğu hem yüksek iskontolor yapıldığı için ilaç şirketlerinin yeni nesil ilaçları getirmeye yanaşmadıklarını biliyoruz. Bu nedenle ilaç şirketleri üzerinden yeni bir kısıntı yapılması da pek ihtimal dahilinde gözükmüyor.

Buna karşılık SGK’nın ilaçtan alınan katkı payını artırıp, hastahanelerde hastaların ödediği bedelin de artırılmasına çalışacağı konuşuluyor. Yani önümüzdeki günlerde katkı payı artırımı gelirse şaşırmayalım.

YENİDEN HARCAMAK İÇİN

Disiplin açısından bu yılın bütçesinden umut kesildiği anlaşılırken, önümüzdeki yıl yapılacak kesintilerde de ciddi sıkıntılar yaşanacağı anlaşılıyor. Örneğin belediyelerden kesilmeye kalkılsa; 2019 Mart’ında yerel seçimler olduğu için 2018’in tümünde bile bu kesintiyi yapmak pek mümkün olamayabilir. Artan personel ve savunma harcamalarını kısmanız zaten mümkün gözükmüyor.  Ayrıca 2018 yılı bütçesinde, son dönem artan faizler nedeniyle, faiz yükü de her zamankinden fazla olacak gibi gözüküyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 201 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 158 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 95 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.271 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar