Bir aylık enflasyon düşüşü faiz indirimi getirir mi?

Kasım ayı enflasyon oranı, piyasa beklentilerinin çok üstünde, yüzde 1.44 oranında geriledi. Önce bu düşüşe sevinen piyasa, bir aylık gerilemenin Merkez Bankası’nın faiz indirimini beraberinde...

Kasım ayı enflasyon oranı, piyasa beklentilerinin çok üstünde, yüzde 1.44 oranında geriledi. Önce bu düşüşe sevinen piyasa, bir aylık gerilemenin Merkez Bankası’nın faiz indirimini beraberinde getirebileceği endişesiyle bozuldu.

Piyasa anketlerine göre kasım ayında tüketici fiyatlarında yüzde 0.60 oranında düşüş bekleniyordu. Dün yapılan Türkiye İstatistik Kurumu açıklamasında kasımda tüketici fiyatlarının yüzde 1.44 oranında düştüğü, yıllık enflasyonun yüzde 21.62’ye gerilediği açıklandı.

Piyasa oyuncuları aralıkta düşüşün devam edeceğini beklerken, sonrasında düşüşün süreceği konusunda ise ciddi endişeler taşıyorlar. Zaten kasımdaki tüketici fiyatlarındaki düşüşün daha çok iki aylığına indirilen vergi oranları ve akaryakıt fiyatlarında yapılan indirimlerden kaynaklandığı görülüyor. Buna karşılık örneğin gıda fiyatları gibi tüketicilerin genelini ilgilendiren kalemlerde, oran küçülse bile, artışların devam ettiği görülüyor.

Kasım ayında ulaştırma sektöründe fiyatların yüzde 6.46 gerilediği bunun genele etkisinin yüzde 1.12 olduğu, otomobil fiyatlarında ÖTV düşüşü nedeniyle yüzde 10 gerileme yaşandığı bunun genele etkisinin 0.66 puan, benzin ve mazot fiyatlarında yüzde 3.8 gerileme yaşandığı, genele etkisinin 0.34 puan olduğu hesaplanıyor. Dolayısıyla tüketici fiyatlarındaki gerilemenin ÖTV indirimleri ve kamunun belirleyiciliğindeki fiyatlardaki düşüşten kaynaklandığı görülüyor.

Aralık ayında fiyat gerilemeleri sürse bile, ocak ayına ait endekslerden başlayarak fiyatlarda yeniden artışın başlaması bekleniyor. Memur ve işçi maaşlarına baz olacak yılsonu enflasyon oranının ise yüzde 21 veya biraz altında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

FED TOPLANTISI ARDINDAN PPK

Piyasa oyuncuları kendi beklentilerinden fazla gerçekleşen fiyatlardaki düşüşün ancak bir ay daha sürebileceğini, Şubat ayından itibaren yeniden artış görüleceğini düşünseler bile, dünkü olumlu fiyatları hemen satın aldılar. Dolar kurunun 5.15’lere kadar gerilediği görüldü. Ancak bu fiyatlama kısa sürdü ve piyasalarda çıkan “Merkez Bankası bu gerilemeye göre davranıp aralık ayı PPK toplantısında faiz indirim kararı alabilir” endişesi dillendirilmeye başladı. Bu kaygı nedeniyle, kurlar yeniden artışa geçti ve öğlen saatlerinde dolar kuru 5.22 TL’lere kadar çıktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 201 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 158 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 95 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.271 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar