Fed beklentileri ve ham petrolün sunduğu fırsat

Yaşanan kur atağının ekonomideki tahribatını onarmaya çalışırken, önümüze umulmadık biçimde, Fed beklentilerinde değişim ve dünya ham petrol fiyatlarında düşüş fırsatı...

Yaşanan kur atağının ekonomideki tahribatını onarmaya çalışırken, önümüze umulmadık biçimde, Fed beklentilerinde değişim ve dünya ham petrol fiyatlarında düşüş fırsatı çıktı. Yönetimin bu imkanları ekonomik istikrar için kullanıp kullanılmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Daha önce küresel gelişmelerin yarattığı fırsatların yerinde kullanıldığını söylemek zor. Sık sık yapılan seçimlerin etkisiyle, karşımıza çıkan bu imkanların daha çok harcamaları ve altyapıyı büyütmek için kullanıldığını gördük. Şimdi de Mart sonunda yapılacak yerel seçimler, bu fırsatların istikrar için kullanılacağı konusunda ciddi endişe yaratıyor.

Suudi Arabistan’ın üretiminin rekor seviyeye çıktığına ilişkin haberler petrol fiyatlarının düşüşünde etkili oldu. Vadeli petrol kontratları New York’ta geçen hafta yüzde 4.7 oranında düştü. ABD’nin ham petrol stoklarının yükselmesi de 9. haftasını tamamladı.

ABD’nin İran yaptırımları nedeniyle dünya ham petrol fiyatlarının yükselmesi beklenirken, ambargoda petrol muaf tutulunca bu beklenti kayboldu. S. Arabistan’ın arz artışı fiyatları iyice düşürdü. Uluslararası ajanslar geçen haftaki petrol volatilitesinin 2016 yılından beri en yüksek seviyeye ulaştığını belirtiyor. Ocak vadeli brent petrol fiyatı varil başına 59.71 dolara inerken, batı Teksas tipi ham petrol fiyatı 51.73 dolara kadar indi.

Trump’ın uyarıları üzerine OPEC ve S. Arabistan’ın tavır değişikliği ham petrol fiyatlarındaki düşüşte önemli rol oynadı. Ancak OPEC’in fiyatlardaki aşırı düşüş üzerine önümüzdeki günlerde yeni bir anlaşma isteyebileceği belirtiliyor.

OPEC’in başarılı olması halinde dünya fiyatları biraz yükselebilir ancak mevcut koşullar büyük ham petrol ithalatçısı Türkiye adına büyük bir şans anlamına geliyor. Buna bağlı olarak akaryakıt fiyatlarında aşırı artışı engellemek için gidilen vergi indirimleri, otomatik olarak eski düzeyine çıktı. Ek olarak akaryakıt fiyatlarında indirimler başladı.

Seçimler yaklaşırken enflasyonun düşürülmesi amacına dönük olarak indirimlerin sürebileceği ama ham petrol fiyatları artsa bile seçim yaklaşırken akaryakıt zamlarının zorlaşacağı konuşuluyor. O takdirde bütçenin vergi tahsilatı yara alabilir. Seçimlere giderken akaryakıtta hükümetin nasıl bir yol izleyeceği, önümüzdeki dönemde netleşecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar