OVP’den gerçekçi hedefler ve şeffaflık bekleniyor

Beklentiler çok yükseldiği için, bugünkü OVP açıklamasından sonra, aşağı ya da yukarı yönlü, sert piyasa hareketleri yaşanmasından endişe ediliyor.OVP öncesi Ankara’da...

Beklentiler çok yükseldiği için, bugünkü OVP açıklamasından sonra, aşağı ya da yukarı yönlü, sert piyasa hareketleri yaşanmasından endişe ediliyor.

OVP öncesi Ankara’da yaptığımız görüşmelerden çıkardığımız sonuç; düne kadar içeriğin netlik kazanmadığıydı. Bürokratlar, bir yandan OVP beklentilerinin çok abartıldığı, sert hareketler yaşanabileceği endişelerini aktarırlarken, öte yandan OVP’de yer alması gerekli unsurları sıraladılar.

Her şeyden önce OVP ile “IMF’e gerek kalmadan çok sıkı tedbirler alarak ekonominin yeniden istikrara kavuşturulması”nın hedeflenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Bu çerçevede önceliklerin başında “hedeflerin gerçekçi olması ve şeffaflığın sağlanması” geliyor. Yabancı kurum ve bankaların, bütçenin sağlıklı izlenebildiği ama yap-işlet-devret yükümlülükleri gibi bazı kamu hesaplarını göremediklerinden yakındıklarını söylediler. Kamu harcamaları detayları başta olmak üzere, tüm gelir ve yükümlülükler ile borçların detaylı tablolarla, OVP ile birlikte açıklanmasının önemine değindiler.

Aynı şekilde yabancıların, “Siz enflasyon yüzde 10 olacak dediniz, güvendik ona göre hesap yaptık ama yüzde 20 oldu. Bize artık gerçekçi hesaplarla gelin ve kamu hesaplarının şeffaflığı ile bizim riskleri daha rasyonel hesap etmemizi, önümüzü görmemizi sağlayın” dediklerini de belirttiler. Bu nedenle makro dengelerde gerçekçi hedefler belirlemenin, bu hedeflerin altının iyice doldurulmasının da OVP’nin güvenilirliğinde hayati rol oynayacağı görüşündeler.

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın çeşitli konuşmalarında şeffaflık ve gerçekçi hedefler konusuna değindiğini hatırlatan bürokratlar, bugün açıklanacak OVP’nin öncelikle bu unsurları içermesi gerektiğini, yaratacağı algı açısından önemli olduğunu kaydettiler.

Bürokratlar gerçekçi hedefler konusunda bir rakam vermiyorlar ama ekonomi çevrelerinde yaptığımız görüşmelerden; örneğin büyümede 2019 için yüzde 3 veya üstünde belirlenecek bir rakamın güvenilir ve gerçekçi bulunmayacağı görüşü hakim. Aynı şekilde düşük belirlenecek enflasyon hedeflerinin de OVP’nin itibarına zarar vereceği belirtiyorlar. Ekonomik istikrar için dış kaynak ihtiyacının açık olduğu, yabancılar için de bu unsurların öncelikli olduğunun altını çiziyorlar.

EKONOMİ İÇİN AB

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 201 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 157 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 93 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.271 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar