Philips tıbbi cihazda yerli üretime talip

PHILIPS şirketi hükümetin cari açığı azaltmak için planladığı tıbbi cihazların yerli üretimi ve geliştirilmesine talip. Philips Global CEO’su Frans Van Houten geçen cuma günü bu konuda...

PHILIPS şirketi hükümetin cari açığı azaltmak için planladığı tıbbi cihazların yerli üretimi ve geliştirilmesine talip.

Philips Global CEO’su Frans Van Houten geçen cuma günü bu konuda açılacak ihale ve genelde sağlık stratejisini görüşmek için, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.

Van Houten ile bu görüşme öncesi Ankara’da sohbet imkanı bulduk. Hem şirketin sağlık teknolojileri ağırlıklı dönüşüm sürecini hem de Türkiye’ye bakışlarını anlattı. Son olarak TV üretiminden de çıkan, aydınlatma birimini bünyeden ayıran dünya devi Philips, artık sağlık teknolojilerine ağırlık veren bir şirket haline gelmiş. Van Houten değişen ihtiyaçlara göre yeniden planlama yapıp cesur bir adımı attıklarını, her açıdan olduğu gibi karlılık açısından da bunun faydalarını görmeye başladıklarını belirterek, “127 yıllık bir şirketin yeniden gençleşme süreci yaşadığını” söyledi. 

Sağlık sektörünü bütüncül bir yaklaşım içinde ele aldıklarını, stratejilerini “sağlık döngüsü” dedikleri 3 ayak üzerine kurduklarını belirten Van Houten bunları, “önce insanların sağlıklı tutulması, hastalıkların tanısının koyulması ve tedavisi” olarak özetliyor. Teknoloji yardımıyla insan yaşamını iyileştirmeye çalıştıklarını, bunun evde başladığını bu kapsamda sağlıklı beslenme, hijyen gibi alanlara girdiklerini, tanı ve tedavi alanından sonra hastaların evde bakımı, doktorlarıyla sürekli iletişim içinde olmaları gibi ihtiyaçları için teknoloji geliştirdiklerini söyledi. Özetle dijital teknoloji ile sağlık alanında iyileştirme yapmaya odaklandıklarının altını çizdi.

Sorumuz üzerine bunu yaparken hem kendi Ar-Ge çalışmalarına, hem startup yatırımlarına, hem üniversite ve sağlık merkezleri ile ilişkilere girdiklerini, hem de çok sayıda ortaklık sayesinde bu sektördeki ihtiyaçların saptanıp teknoloji gelişimine ağırlık verdiklerini söyledi. 18 milyar Euro’luk cirolarının yüzde 9.5’ine denk gelen 1.75 milyar Euro’yu Ar-Ge çalışmalarına ayırıyorlarmış. Türkiye’de girişimleri sonuç verirse startup ve ortaklıklar gibi konularda da  yatırım yapabilecekler. Örneğin; yatırımlarını güçlendirmek için son 18 ayda 14 şirketi satın alma yoluyla bünyelerine katmışlar.

BÖLGENİN ÜRETİM MERKEZİ

88 yıldır bu ülkede varolan Philips’in yeni stratejisi ile Türkiye’de uygulanan sağlık politikası tam olarak uyuşmuş. İhaleleri yapılan Mersin ve Adana şehir hastahanelerinde kazandıkları görüntülüme, operasyon ve yoğun bakım üniteleri ihaleleri ile önemli bir ilişki zaten kurulmuş. CEO Van Houten, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin sağlık stratejisi ile kendi stratejilerinin örtüştüğünü, ilişkiyi yakında açılacak tıbbi cihazların Türkiye’de üretimi ve geliştirilmesi ihalesiyle ileriye götürmek istediklerini söylüyor. Deneyimlerini aktarmak ve sağlık stratejisini konuşmak için, ilk defa birlikte olacağı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine büyük önem veriyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar