Hisse senedi dönebilir ama TL’de umut yok

ÜSTTEKİ başlık son günlerde piyasalarda yaşanan dalgalanma için okuduğum analizlerden çıkardığım sonucu yansıtıyor. Özetle; küresel büyüme ve enflasyon eğilimi yükseldiği için...

ÜSTTEKİ başlık son günlerde piyasalarda yaşanan dalgalanma için okuduğum analizlerden çıkardığım sonucu yansıtıyor.

Özetle; küresel büyüme ve enflasyon eğilimi yükseldiği için, şimdi bir düzeltme yaşansa bile, önümüzdeki dönem hisse senetlerinin cazibesini arttıracağı düşünülüyor. İçeriye baktığımızda ise hem küresel gelişmeler hem de bize özgü riskler TL’nin önümüzdeki dönemde değer kaybetmeye devam edeceğini gösteriyor.

TL’de değer kaybının devam edeceği beklentisinde en önemli faktör, büyüme ve enflasyon eğilimine bağlı Fed’in faiz arttırımlarını arttıracağı beklentisi. İçeride enflasyona ilişkin ciddi bir tedirginlik bulunduğunu söyleyebiliriz. Piyasa artan enerji ve emtia fiyatları, dış kaynak temininde sıkıntılar, dış dünyayla yaşanan sorunlar ve bunların getireceği kur hareketi nedeniyle, enflasyonun bu yıl yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyor. Hükümet ve Merkez Bankası sürekli revize etseler bile, koyulan enflasyon hedeflerine piyasanın inancı yok.

Yani hem küresel gelişmelerden kaynaklanacak dış riskler hem de bize özgü iç riskler nedeniyle, TL’nin değer kaybının devam edeceği beklentisi hakim. Piyasa analistleri yazdıkları resmi raporlarda TL’nin değer kaybı tahminlerini düşük tutmaya çalışıyorlar. Başlarına iş açılmasın diye düşük tuttukları TL tahminlerini özel sohbetlerde ya da kendi hesaplamalarında daha farklı alıyorlar. Bir başka deyişle kur tahmini yapanların samimi tahminleri, yazdıkları ve resmi olarak söylediklerinin üstünde.

Aslında sadece piyasa analistleri değil, sanayicinin ve halkın TL’nin değer kaybı konusundaki beklentileri de yüksek. Bunu da dolar kuru 3.70 TL’lere doğru indiğinde döviz tevdiat hesapları hacminin birdenbire yükselmesinden rahatlıkla anlayabiliyoruz.

FAİZLE UĞRAŞMAYA DEVAM

Son günlerde yaşanan ABD kaynaklı piyasa dalgalanmalarının yönü için dünkü hareketlerin netleşmesi bekleniyordu. Hisse senetlerinde düşüş ciddi oranlarda sürdüğü takdirde önemli bir sıkıntı yaşanması tahminler içinde. Dünkü hareketler birkaç günlük düzeltme yaşanıp durduğunu gösterirse, piyasaların daha makul bir trende girmesi bekleniyor. Bu gelişmelerden Türkiye’deki hisse senetleri piyasası yakından etkilenecek. Ancak hisse senedi alım-satım hacminin  düşük olduğu, piyasa için asıl göstergenin faiz ve kurlar olduğunu unutmayalım. ABD kaynaklı bunalımın ağırlaşması tüm ülkeleri etkileyecek. Ancak ABD hisse senedi piyasası normalleşse bile, tüm dünyada tahvilden kaçış ve faiz artışı eğilimi varken, bizde kur ve faiz açısından pek umutlu olunamayacağı açık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar