Resmi politik açıklamalar ekonomide kaygıları arttırıyor

Bir hukukçu olan Bozdağ, faizlerin aşağı çekilmesinin kendi içinde kuralları bulunduğunu kaydedip, “Faizle ilgili hususta rutinin dışında Merkez Bankası ve diğer çalışma yapanların bildikleri...

Bir hukukçu olan Bozdağ, faizlerin aşağı çekilmesinin kendi içinde kuralları bulunduğunu kaydedip, “Faizle ilgili hususta rutinin dışında Merkez Bankası ve diğer çalışma yapanların bildikleri çerçevesinde gitmeleri olumlu sonuçlar doğurmuyor” demiş. Bakanlar Kurulu’nda konuşulmamasına rağmen Bozdağ neden teknik sayılabilecek bu konulara girdi, piyasalar bunu anlamış değil.

Piyasalar Bozdağ’ın bu açıklamasını dayanak oluşturan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hafta sonu bir il kongresinde Merkez Bankası’nı sert eleştiren son açıklamalarını da kaygı duyarak izlemişti. Ancak o konuşmanın ardından konuştuğum bankacıların, bu açıklamaları pek de dikkate almadıklarına şahit oldum. Dozu zaman zaman değişse de, bu tür faiz odaklı açıklamaların hep yapıldığını ama pratikte söylenen radikal adımların atılmadığını hep gördüklerini kaydeden bankacılar, o nedenle piyasanın faizle ilgili konuşmalarda kastedilen ihtimalleri satın almadıklarını söylediler.

Cumhurbaşkanı’nın haber verdiği, bu hafta başbakanın faizlerle ilgili yapacağı toplantıyı ise, radikal bir karar beklememekle birlikte, herkes merakla bekliyor.

Aslında, şimdi satın almasalar bile, piyasalardaki kaygıları biriktiren resmi açıklamalar sadece faizle sınırlı değil. Özellikle ABD’deki davalarla ilgili yapılan resmi açıklamalar, piyasada bu davanın Türkiye’nin çok aleyhine sonuçlanacağı algısının oluşmasına neden oluyor. Resmi ağızlardan, Türkiye’ye ve ekonomiye karşı büyük bir komplo hazırlandığı belirtilip, buna karşılık “hazırlıklıyız, bize bir şey olmaz” türü açıklamalar yapılması, tedirginliğin büyümesine neden oluyor.

Bunların iç politikaya ilişkin açıklamalar olduğunu piyasalar da biliyor ama oluşturulan havanın ekonomiyi çok olumsuz etkileyeceği algısı yarattığı da bir gerçek.

İÇ POLİTİKA MALZEMESİ AMA

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar