Bütçe gevşedi Hazine faizi rekor kırdı

Bu haftaki Hazine ihalesinde 2 yıl vadeli tahvilin faizi küresel kriz dönemindeki oranlara geldi. Son 1 yıl içinde 3 puan birden artan faizler yüzde 11.71’e çıktı.Referandum öncesi yapılan harcamaların yıl ortasından...

Bu haftaki Hazine ihalesinde 2 yıl vadeli tahvilin faizi küresel kriz dönemindeki oranlara geldi. Son 1 yıl içinde 3 puan birden artan faizler yüzde 11.71’e çıktı.

Referandum öncesi yapılan harcamaların yıl ortasından itibaren kısılması, dolayısıyla bütçe açığındaki bozulmanın onarılması bekleniyordu ama öyle olmadı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, ikinci yarıda bütçe disiplini yeniden sağlanacak diyordu ama belli ki hükümetin harcama eğilimi devam ettiği için, bunu başaramadı. Dün bir TV kanalında konuşan Ağbal, bu yıla ilişkin umudunu kesmiş gibi konuşarak, “2018 bütçesi için kamunun kendine çeki düzen vereceğini” söyledi.

Maliye Bakanı aynı programda yılın üçüncü çeyreğinde büyümenin hızlandığını belirtirken, 2017 büyüme rakamlarının revize edileceğini, orta vadeli program kapsamında 2018 ve sonrasında da hedeflerin yükseltileceğinin işaretini verdi.

Durum açık; Türkiye yine imkanlarının üzerinde büyüme tercihinde bulundu; yapısal tedbirler, büyüme kapasitesinin artırılması reformları yerine sıcak para ile büyümeye ağırlık verildi. 

Önümüzde, belki öne çekilecek, 2 seçim var. Öne çekilmese bile, yaklaşık 1,5 yıl sonra 2019 Mart’ında mahalli seçim, 6 ay sonra da Başkanlık ve TBMM seçimleri yapılacak. Mevcut siyasi ve dış politika iklimi, seçimlerin zamanında olma ihtimalini azaltıyor. Böyle bir ortamda Bakanın söylediği 2018 bütçesinde kamunun kendine çeki düzen vermesi bir hayli zor görünüyor.

İşin en zor yanlarından biri; en geç önümüzdeki yıl küresel finansta eve dönüş başlayacak, bizim gibi ülkelere sıcak para girişi azalacak. Yani yüksek büyüme için, bütçe açıkları ve  faizlerin daha da yükselmesi kaçınılmaz görünüyor. Yönetimin faiz tavrı açıkken, bu durum nasıl tolere edilecek, göreceğiz...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar