Avrupa ile ilişkiler hızla toparlanmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa dönüşü uçakta gazetecilere gündemi ve Fransız mevkidaşı ile yaptığı görüşmeleri değerlendirdi. Erdoğan, Avrupa ile ilişkiler ve terörle mücadele...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa dönüşü uçakta gazetecilere gündemi ve Fransız mevkidaşı ile yaptığı görüşmeleri değerlendirdi. Erdoğan, Avrupa ile ilişkiler ve terörle mücadele konularında çarpıcı mesajlar verdi:
Genelde Avrupa cephesinde yumuşama sinyalleri geliyor. Fransa-İtalya Savunma Anlaşması bir motivasyon olabilir mi?
Avusturya'dan ve Avrupa'dan da benzer sinyaller geliyor.
- Temennim odur ki 2018 Avrupa ile ilişkilerin yumuşama yılı olsun. Zaten siyasetin içinde buna benzer şeyleri çok yaşadık. Yaşadık ama aldığınız tekme tokat yanınıza kar kalıyor. Özellikle Almanya ile farklı bir süreç yaşandı. Ama mesela Fransa bu tuzağa düşmedi.
Buna karşılık İskandinav ülkelerinden bazıları bu tuzağa düştü. Biz ilişkilerin süratle toparlanmasından yanayız.
Çünkü siyasette düşmanlığı kalıcı kılmak hiçbir zaman kazandırmaz, fayda da getirmez.
Peki ne değişti?
- Bazı yerlerde iktidarlar değişti. Farklı farklı nedenleri olabilir. Önemli olan sürecin iyileştirilmesi.
Macron Türkiye'nin AB sürecinin yeniden yorumlanmasından bahsetti. Biz buradan Türkiye olarak ne anladık?
- Ben onun tam ne demek istediğini anlamak istemedim.
Onların bizi anlamasına odaklanmayı tercih ettim.
Ne demek istediğimizi en iyi biçimde anlatmayı hedefledim.

TERÖR KORİDORUNU ONLARA MEZAR EDERİZ


Son zamanlarda Donald Trump'ın bölgesel ve küresel meselelerde tehdit etmediği kimse kalmadı.
Bu safhadan sonra AB ve BM'nin yeni inisiyatif alarak meseleyi Kudüs merkezli olarak sürdürme durumu olabilir mi?
- Bu konu ile ilgili olarak ben İslam İşbirliği Teşkilatı olarak bir teklifte bulunacağım. İsrail-Filistin meselesini gelin İİT ve AB olarak müşterek bir çalışma ile ele alalım.
Bakalım bu teklif ne getirir?
İsrail'e tehdit oluşturacak ülkeler zayıflatılıyor yorumları var. Şimdi İran'da olaylar var. "Suriye, Irak ve İran'dan sonra hedef Türkiye olabilir mi?" yorumları yapılıyor?
- Yorumlara, varsayımlara değil, biz kendi hedefimizin ne olduğuna odaklanmalıyız. Kendinizi zayıf görüyorsanız zaten bittiniz demektir. Biz vurduk mu oturturuz.
Ne PKK bir şey yapabilir, ne YPG! Hadi, güçleri yetiyorsa, terör koridoru meselesinde yürüsünler. O terör koridoru olarak düşündükleri yeri de onlara mezar ederiz. Bizim medyamızın da bunun bilincinde olması lazım. ABD lafa gelince, "Biz terör örgütünün karşısındayız" diyor. Ondan sonra da DEAŞ'a karşı yine bir terör örgütü olan YPG'yi yanına alarak mücadele ediyor.
Medyadan bazıları da tutmuş, "Ne yapsın ABD, tabii ki onlarla yürütecek" diyebiliyor.

SAVUNMADA ÇEŞİTLİLİK...

S-400 füzeleri ile ilgili anlaşma yapıldıktan sonra özellikle ABD ciddi tepki gösterdi. Şimdi Eurosam ile bir anlaşmaya gidiliyor, bu eleştirilerin NATO ve ABD içinden azalmasını bekliyor musunuz?
- Konu ile ilgili olarak zaten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Buralara müdahale etme gibi bir şey söz konusu olamaz" dedi.
Yunanistan S-300 almış. ABD'nin Yunanistan'a karşı sesini duydunuz mu? Fransa ve İtalya ile birlikte attığımız adım aslında bir çeşitlendirmededir.
Savunma sistemlerinde çeşitlendirmeye gidiyoruz.

ARKASINDA ABD VAR

Hakan Atilla davası 9 ay gibi kısa sürede tamamlandı. Fetullah Gülen hakkında tek bir adım atılmamış olmamasına ne diyorsunuz?
Bu şunu gösteriyor. Pensilvanya'nın arkasında ABD var. FETÖ'nün elebaşını besleyip ona 400 dönümlük araziyi tahsis eden ABD... İlk etapta 85 koli ondan sonra yeni yeni sonuçlanan davalar ABD yetkililerine bildiriliyor. Ne yazık ki ABD'nin konu ile alakalı attığı tek bir adım yok. Hakan Atilla davasıyla ilgili olarak da Halk Bankası'nın dava açma yetkisi var. Bu bankamızın uluslararası düzeyde ismi kirletiliyor.
Cenk Tosun'un Everton'a transferi gerçekleşti.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "bu transfer cari açığın kapanması katkı sağlaması açısından çok önemli bir gelişmedir" dedi.
Ekonomi Bakanımız böyle dediyse onun üstüne bir şey söylenmez. Az para değil. 27 milyon euro. Hayırlı olsun.

'ABD İLE AYNI KULVARDA KOŞMUYORUZ'

Trump'ın seçilmesi ile hepimizde yeni bir başlangıç düşüncesi hâkim olmuştu. Özellikle YPG ve FETÖ konusunda bir hayal kırıklığı yaşıyor musunuz?
Trump'ın kalan görev süresi içerisinde Türkiye-ABD ilişkilerinin normal bir seviyeye çıkarılma umudunuz var mı?
- Sadece YPG olayı değil. En önemlisi FETÖ meselesi. ABD ile terör ile mücadelede aynı kulvarda 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsan onuruna yakışır bir dünya kurmalıyız 27 Eylül 2019 | 71 Okunma S-400’ler barış ve güvenliğimiz için 15 Temmuz 2019 | 75 Okunma Japonya ve Çin ile önemli adımlar attık 04 Temmuz 2019 | 129 Okunma Gelin barış koridorunu inşa edelim 01 Temmuz 2019 | 64 Okunma İnfaz emrini verenin peşindeyiz 13 Kasım 2018 | 4.434 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar