Yerli ve milli!..

Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan, Yenikapı mitinginde “550 yerli ve milli milletvekili” istemiş. Demek ki “yerli ve milli olmayan kişiler” de milletvekili olarak seçilebiliyor. Kim bunlar diye düşünsek, kimler...

Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan, Yenikapı mitinginde “550 yerli ve milli milletvekili” istemiş. Demek ki “yerli ve milli olmayan kişiler” de milletvekili olarak seçilebiliyor. Kim bunlar diye düşünsek, kimler kastedilmiş olabilir? 
HDP’ye kızarak “Kürtler” mi diye düşünsek tutarlı olmuyor. Kürtler hem yaşadıkları yerin yerlileri hem de milletin bir parçası. “Ermenileri mi kastetti?” desek, o da olmuyor. Ermeniler bu ülkenin yerlileri hem de milletin bir parçası. Rumlar da öyle, Museviler de. 
Acaba Cumhurbaşkanı “Türk olma” ekseninden mi bakıyor diye düşünsek, kendisi de daha önce böyle bakmadığını açıklamıştı. Nicedir, Türk olmak ırkçılık, ulusalcılık faşistlik; milli sözü gericilik sayılıyordu. Çözüm sürecinin cicim aylarıydı. Garnizonlarda bayrak töreni “tahrik oluyor” diye yapılmıyordu. Sonra işler değişti, HDP “Seni başkan yaptırmayacağız” deyince başka bir tahrik oldu, bayraklar yeniden ortaya çıktı, “milli” sözcüğü ile “yerli” sözcüğü saraya çıktı. Sakın bu “yerli ile milli” yan yana gelip “Seni başkan yaptıracağız” yeminlileri olmasın! Bunu böyle doğrudan söylemeli ki yanlış anlamalara yer kalmasın. 
Yerli ve milli deyince…

***

Bir okuldayız. Yerli Mallar Haftası işleniyor. Öğrenciler evlerinden meyveler getirmişler. Baktım, elmalar gelmiş, Şili’den; muz gelmiş, Çikita, Brezilya’dan; Kivi gelmiş, Honduras’tan. Çocukların giysileri L.C.Waikiki’den, Benetton’dan, Lacost’tan. Ayaklarında Adidas’tan, Nike’dan. Cep telefonları Samsung’dan. Gülmüştüm.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Istakozun intikamı! 22 Nisan 2024 | 192 Okunma Başarının psikolojisi... 15 Nisan 2024 | 121 Okunma Özeleştiri?... 08 Nisan 2024 | 103 Okunma Kaderinizi seçtiniz mi?... 01 Nisan 2024 | 267 Okunma Hapishanedeki Ali Sirmen... 25 Mart 2024 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar