Ve Hitler yenildi...

Adolf Hitler’in yenileceğini 1939’de kim düşünürdü? Prusya disipliniyle hazırlanmış Panzer tümenleri, SS tümenleri, zırhlı kolordular, ordular, güçlü hava kuvvetleri Luftwaffe, dehşet verici...

Adolf Hitler’in yenileceğini 1939’de kim düşünürdü? 
Prusya disipliniyle hazırlanmış Panzer tümenleri, SS tümenleri, zırhlı kolordular, ordular, güçlü hava kuvvetleri Luftwaffe, dehşet verici deniz güçleri, kruvazörler, zırhlı gemiler, U-Botlar, denizaltılar... Üç günde geçilen hatlar, bir haftada alınan ülkeler... 
1945 yılını kim düşünebilirdi? O güçlü Almanya’nın yanıp yıkılacağını, milyonlarca ölüyle, beş katı yaralıyla yenilmiş olacağını kim aklına getirebilirdi? Ama öyle oldu. 
Artık sığınağından çıkamayan, bombalarla sarsılan yeraltında her şeyin bittiğini anlatmak isteyen generalin ‘Teslim olalım Führer, halkımız daha fazla ezilmesin’sözüne, Adolf Hitler’in öfkeyle ‘Ezilsinler, mahvolsunlar, değil mi ki yenildiler’sözleriyle verdiği karşılık da bilinmektedir. 
Tarih öğretir. Ama kime öğretir? 
Güç sarhoşluğuyla başı dönmüş iktidar hastası, tarihten öğrenemez. ‘O’, kendisinin yeni bir tarih yazdığını sanmaktadır. 
‘Kaybetme korkusu’, her şeyi elinde tuttuğunu sanan ‘muktedir’in aklını esir almıştır. Hitler’in Kartal Yuvası Berstechgaden’de ‘ötekiler’ için ne tuzaklar kurduğunu, ne pusular hazırladığını bilmez, masa başında ne hesaplar yaptığını düşünmez. 
Kazanmak, yeniden kazanmak, hep kazanmak için her şeyi ama her şeyi ateşe atmaya hazırdır. Kendi ülkesini, kendi insanını, kendi toplumunu ateşin içine göndermeye heveslidir. Yeter ki sonunda kendisi kazansın. 
Çevresinde inananları vardır. Göbbels, Himmler, Göring, Martin Borman, SS komutanları, Gestapo liderleri, komutanlar. Kuşkulu suskunlar da vardır, ağzının dibinde mırıldananlar da. Ama sesleri çıkmaz, etkisizdirler. Hiçbir zaman gelmeyecek sıralarını beklerler. 
1945 yılı. ‘Sıfır yılı’ diyor Ian Buruma. Sıfır yılı. Yeni kinlerin, yeni travmaların, yeni öç dalgalarının başladığı ‘sıfır yılı’. İşte o güçlü Almanya yerle bir olmuştur. İnsanları açtır. Buzları kazıp bir patates ararlar. Nazi Almanyası tarihin en büyük dersidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başarının psikolojisi... 15 Nisan 2024 | 121 Okunma Özeleştiri?... 08 Nisan 2024 | 103 Okunma Kaderinizi seçtiniz mi?... 01 Nisan 2024 | 265 Okunma Hapishanedeki Ali Sirmen... 25 Mart 2024 | 173 Okunma Liderlerin ruhsal durumu... 18 Mart 2024 | 125 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar