Uzlaşma mı? Teslim olma mı?..

Anlaşma.Uzlaşma. Uyuşma. Teslim Olma. İki insan arasında da, iki grup arasında da ya da çoklu grup anlaşmalarında da bir ortak alan bulma çabasının yöntemleridir...

Anlaşma.
Uzlaşma. 
Uyuşma. 
Teslim Olma. 
İki insan arasında da, iki grup arasında da ya da çoklu grup anlaşmalarında da bir ortak alan bulma çabasının yöntemleridir bunlar. “Anlaşma” ve “uzlaşma” daha eşitlikçi yaklaşımlardır. “Uyuşma”, ortak çıkarlarda buluşmayı sezdirir. “Teslim olma”ise bir tarafın, ötekinin her isteğine boyun eğmesini ifade eder. 
Bu yöntemlerin her birisi de “kültürel temelli farklılıkların buluşabileceği bir alan”ın yaratılmasıdır. 
Eğer bilincine vardığınız, sahip çıktığınız bir kültürünüz varsa, ilkeleriniz de var demektir. 
Ama “bilinçli ve sahip çıktığınız kültürünüz” yoksa, pragmatik (olabilirliği gözeten) ya da oportünist (fırsatçılığı kollayan) bir yaklaşımla hareket edersiniz. 
7 Haziran 2015 seçimleri de ülkedeki kültürel oluşumların bir yansıması ile sonuçlanmıştır. Oy dağılımının coğrafyası da bu yansımanın bir resmini çizmektedir. 
Trakya, Marmara bölgesi, Ege bölgesi, güney illeri CHP ağırlıklı oy kullanmıştır. Orta Anadolu, Karadeniz bölgesinin bazı bölümleri ile ülkenin iç bölgeleri AKP ağırlıklı oy kullanmıştır. Doğu Anadolu ile Güneydoğu bölgeleri ise ağırlıklı olarak HDP’ye oy vermiştir. MHP de ülkenin her yanından milliyetçi söyleminin oylarını almıştır. 
Seçimin kültürel dağılımında, CHP oylarının çağdaş yaşam biçimine sahip, laik, dürüst temiz toplum özlemi içinde, eşitlikçi bir toplum anlayışını temsil ettiğini düşünebiliriz. 
Kültürel açıdan AKP’ye verilen oylar, en dogmatik olanından en fırsatçısına kadar tutucu, bağlı olduğu kişi ve kuruluşun her emrine itaat etmeyi kural bilen, kendi dışında kapalı bir kitleyi temsil ettiğini düşünebiliriz. 
MHP’ye verilen oylar ise İslam-Türk sentezi temelli, ancak dürüst, ilkelerine bağlı bir sağ kitleyi kültürel açıdan temsil etmektedir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Istakozun intikamı! 22 Nisan 2024 | 192 Okunma Başarının psikolojisi... 15 Nisan 2024 | 121 Okunma Özeleştiri?... 08 Nisan 2024 | 103 Okunma Kaderinizi seçtiniz mi?... 01 Nisan 2024 | 267 Okunma Hapishanedeki Ali Sirmen... 25 Mart 2024 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar