Çiğdem Kağıtçıbaşı...

Yetkin bir bilim insanı. Bir sosyal psikoloji profesörü. Azmiyle alçakgönüllülüğü birleştirmiş bir öğretmen. Uluslararası değere ulaşırken ülkesini yücelten. Aramızdan...

Yetkin bir bilim insanı. Bir sosyal psikoloji profesörü. Azmiyle alçakgönüllülüğü birleştirmiş bir öğretmen. 
Uluslararası değere ulaşırken ülkesini yücelten. 
Aramızdan ayrılırken yüreğimize yerleşti. 
‘O’ artık aramızda değil, içimizdedir. 
Öğretmenim, düşün arkadaşım, yoldaşımdır. 
Bugün, onunla Leyla Tavşanoğlu tarafından Cumhuriyet için yapılmış röportajından bazı sözlerini aktaracağım. 
Bu görüşmenin tamamı, kendisinin izniyle ‘Tehlikeli Cehalet’ adlı kitabımda yer almıştır. 
Soru: AKP’nin toplumu değiştirme ve dönüştürmeyi amaçladığı söyleniyor. Bir toplum nasıl değiştirilip dönüştürülür? 
Yanıt: AKP’nin toplumu değiştirmeye çalıştığı fikrine katılıyorum. Bu süreç 1950’li yıllarda başladı. İnsanların dini duyguları istismar edilmiştir. Tarikatlar oy deposu olarak görülmüştür. Hep de ‘önceleri din bastırılmıştı, bu bir liberalleşme hareketidir, demokratikleşmedir’ dendi. Oysa, DP’den önce Cumhuriyet hiçbir zaman dini baskı altına almamıştı. Sadece laik düzen getirildi. Böylece dinin toplum düzenini kontrol etmesi durduruldu. Ama bu, insanların dini inançlarının baskı altına alındığı anlamına kesinlikle gelmez.Kimi sosyal bilimcilerimiz bunu böyle söylüyor. Ben bunu büyük bir haksızlık ve yanlış olarak görüyorum. 
Prof. KağıtçıbaşıAtatürk dönemini eleştiren kişilere karşı bu görüşlerini açıklıyor. 
Soru: Bu işler AKP ile başlamadı ama AKP hepsinin üzerine tüy dikmedi mi? 
Yanıt: Evet, dikti. Bakın, Erbakan bu ülkeye çok zararlar vermiştir. Bunları da Milli Görüş çizgisinde yetiştiren odur. Tabii unutmamak gerekir ki 12 Eylül 1980 darbesinden sonra bu imam hatipler ve Kuran kursları daha fazla arttı. Bir taraftan imam hatipler, öbür taraftan Kuran kursları Türkiye’de kültürü değiştirmekte en önemli rolü oynadılar. 
Soru: İyi de kadından imam olamayacağına göre neden bu kızlar imam hatiplere gönderiliyor? 
Yanıt: Bunlar tam anomali. Daha doğrusu anormallikler. O kızlar daha sonra anne olunca kültürü değiştiriyorlar. Bir taraftan imam hatipler bir taraftan Kuran kursları bu etkiyi yaptılar. Zorunlu din dersleri fazla olmamakla birlikte etkili oldular. 
Eğitimi ele geçirmek kaleyi içten fethetmektir. Daha çocukluktan o dünya görüşü oluşturuluyor. Dini formasyon verdiğinizde dünyaya o şekilde bakmayı öğreniyorlar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başarının psikolojisi... 15 Nisan 2024 | 121 Okunma Özeleştiri?... 08 Nisan 2024 | 103 Okunma Kaderinizi seçtiniz mi?... 01 Nisan 2024 | 265 Okunma Hapishanedeki Ali Sirmen... 25 Mart 2024 | 173 Okunma Liderlerin ruhsal durumu... 18 Mart 2024 | 125 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar