Meraklısına ekonomi-politik

Kendinizi kandırmayınız: Sosyaldemokrasi bir kalkınma programı değildir. Komünizm bir kalkınma programıdır ama, eli sopalı da olsa. İşte bunun için Rusya'da bir ölçüde (yatırımlarda)...

Kendinizi kandırmayınız:
Sosyaldemokrasi bir kalkınma programı değildir.
Komünizm bir kalkınma programıdır ama, eli sopalı da olsa.
İşte bunun için Rusya'da bir ölçüde (yatırımlarda) başarılı olmuş, ama "zaten kalkınmış" ülkelere ihraç edildiğinde (Çekoslovakya, Macaristan, hatta Polonya) o ülkeleri berbat etmiş, geri götürmüştür.
Sosyaldemokrasi, ileri ülkelerde "refah paylaşımının" daha adil olmasını, emekçiye pastadan daha kalın dilimler verilmesini sağlayan bir düzendir.
Sosyaldemokrasi, sosyalizm değildir.
Üretim araçlarının bireylerin elinde kaldığı düzene sosyalizm denmez. Pastanın kremasını daima sermaye yiyecektir.
Uygulanabilmesi için ekonominin "belli bir düzeye gelmiş olması" şarttır.
Olmayan pastanın nesini paylaştıracaksın?
Önce pastayı pişirmek zorundasın. Geri kalmış ülkelerin sorunu sosyaldemokrasi değildir.
Bu nedenle, yirmili yılların dökük Almanya'sında tutunamamış, ama altmışlı yılların ileri Almanya'sında iktidara gelebilmiştir (Willy Brandt)... İsveç gibi sanayii ve ekonomisi sağlam, üstelik hiçbir savaşa katılmamış, kendini yıpratmamış bir ülkede uzun süre iktidarda kalabilmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Utanmıyor musunuz? 01 Nisan 2023 | 3.486 Okunma Dağ nerede, fare nasıl? 31 Mart 2023 | 3.254 Okunma Alafortanfonik gelismeler 30 Mart 2023 | 1.201 Okunma Yoksun oğlum sen 29 Mart 2023 | 1.827 Okunma Var biraz da sen oyalan 27 Mart 2023 | 1.155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar