Diktattör İssmett

Cumhurbaşkanımız, İnönü'nün paralardan Atatürk'ün resmini kaldırtıp yerine kendi resmini koydurmuş olduğunu bir kere daha hatırlattı. Evet, o kadar ki, basılmak üzere hazır bekleyen ikinci emisyon "arduvaz...

Cumhurbaşkanımız, İnönü'nün paralardan Atatürk'ün resmini kaldırtıp yerine kendi resmini koydurmuş olduğunu bir kere daha hatırlattı.
Evet, o kadar ki, basılmak üzere hazır bekleyen ikinci emisyon "arduvaz renkli" binlik banknotlardan da Atatürk resmini alelace "kazıtıp", evet kazıtıp, kendi resmini koydurmuştur. (Yıllar önce Hamburg'da bir nümizmatta görmüştüm, müzayedeye koyuyorlardı, açılış fiyatı 2 bin mark, param yetmedi, alıp da koleksiyonuma katamadım, içim cız etti.)
Bu uygulama, Milli Şef sıfatını bırakmak zorunda kaldığı günden sonra da sürmüştür, taa iktidardan düştüğü 1950 yılına kadar...
Son günlerde hatıralarını da yayınlayan (Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği için işinden ayrılmak zorunda kalıp kapağı CHP listesinden meclise atan) yaşı geçmiş bir gazeteci, bunu İsmet Paşa'ya sormuş bir zamanlar... Paşam, bunu niçin yaptınız?
İsmet Paşa da "devletteki devamlılığı göstermek için" demiş!
Bu hesaba göre, Celal Bayar bu devamlılığı göstermedi, paralara kendi resmini koydurmadı, Atatürk'ü iade etti...
Kendi resmini koydursaydı CHP kıyameti koparacak, merhum Yassıada'da herhalde bir de bu "suçtan" yargılanacaktı!
Sonradan gelenler, Gürsel, Sunay, Korutürk, Evren, Özal, Demirel, Sezer, Gül, hiçbiri bu işe kalkışmadılar. Devletin devamlılığı umurlarında değil miydi?
Şimdi Erdoğan bunu yapsa, yeri göğü inletirler.
"Şeddeli diktatör" derler, ama İnönü'ye diktatör diyene de kızarlar!
(Bu lafı ortaya atan zavallı cahil, aynı sessiz harfin iki kere okunması anlamına gelen "şedde"yi bilmiyor, şeddeli diktatör ya "dikktatör" olur, ya "diktattör", ya da "dikkttattör"... Ne demekse?)

***
Oysa değerli gazeteci ağabeyimiz Taha Akyol (kendisi tarafsız görünmeye çalışan bir Erdoğan muhalifidir) dün müthiş bir gerçeğe parmak bastı:
Paraların görünümünü saptayan 30 Aralık 1925 (aslında 30 Kanun-u Evvel 1341) tarihli ve 701 sayılı kanun "tuğrayı" kaldırıyor ve paraların üzerinde "Reisicumhur Hazretleri'nin resmi bulunur" diyor...
"Şu andaki reisicumhurun" demiyor!
Belli ki günün birinde Atatürk'ten başka birinin de cumhurbaşkanı olabileceği düşünülmemiş.
Bu kanun o günden bugüne yürürlükte midir? Yürürlüktedir.
Eh, öyleyse İnönü "kanuna uygun" bir iş yapmış! (Taha Akyol da İnönü'yü bu şekilde aklıyor zaten.)
Eh, öyleyse Erdoğan da yapabilir!
Yapsa kıyameti koparırsınız, "şeddeli diktatör" dersiniz.
Ama biz kalkıp İnönü'ye diktatör desek bizden kötüsü olmaz, öyle mi?
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Utanmıyor musunuz? 01 Nisan 2023 | 3.486 Okunma Dağ nerede, fare nasıl? 31 Mart 2023 | 3.254 Okunma Alafortanfonik gelismeler 30 Mart 2023 | 1.201 Okunma Yoksun oğlum sen 29 Mart 2023 | 1.827 Okunma Var biraz da sen oyalan 27 Mart 2023 | 1.155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar