6.3 trilyon dolarlık ‘sürücüsüz’ gelecek

SÜRÜCÜSÜZ otomobiller (otonom) konusunda çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği bugünlerde, tartışmalar hasarlar ve kayıplar üzerine yoğunlaşmış durumda. Yani gelecekte şoföre...

SÜRÜCÜSÜZ otomobiller (otonom) konusunda çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği bugünlerde, tartışmalar hasarlar ve kayıplar üzerine yoğunlaşmış durumda. Yani gelecekte şoföre ihtiyaç duymayan bu tip araçlar yüzünden oluşacak iş kayıpları gibi önemli sorunlara şimdiden çare üretilmesi gerektiği üzerinde duruluyor.

Ekonomist ve ulaşım uzmanları aslında otonom araçların sunacağı ucuz ulaşım, güvenlik, mobilite, verimlilik ve temiz havanın, oluşacak olumsuzluklardan daha fazla avantaj sağlayacağına inanıyor. Ben de bu görüşe katılıyorum.

Zaten geçtiğimiz hafta yayınlanan bir rapor da bunu ekonomik olarak net olarak ortaya koymuş durumda.

ŞİMDİDEN ÖNLEM ALIYOR

Yapılan hesaplamalara göre otonom araçların yaratacağı katma değer yani sağlayacağı faydanın 2050 yılına kadar 800 milyar doları bulması bekleniyor.

Trafik kazalarının ve trafik sıkışıklığının azalması, sürücülerin araç kullanmak yerine zamanlarını daha verimli kullanmasıyla otonom araçların kümülatif etkisinin ise 6.3 trilyon doları bulması bekleniyor.

Kuşkusuz sürücüsüz otomobillerin her konuda büyük katkı sağlayacağı bir gerçek ama şu an için yapılan hesaplamalar tabi ki biraz afaki. Çünkü bu tip araçların potansiyelini belirlemek için henüz erken olduğuna da inanılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borusan, Mercedes ve Audi de satacak 16 Eylül 2019 | 335 Okunma Çevre mi kar mı? 12 Eylül 2019 | 65 Okunma Onların işi yıldız yaratmak! 11 Eylül 2019 | 101 Okunma Hurda teşviki kalıcı olmalı 09 Eylül 2019 | 145 Okunma Daralan pazarın yarattığı rekorlar 02 Eylül 2019 | 116 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar