Yerel fuarlar iptal ya Autoshow!

SON yıllarda tüm dünyada otomobil fuarları konsept olarak sorgulanmaya başladı. Harcanan para ve verilen mesainin artık karşılığını bulamadığı, fuarlar yerine başka alanlara daha müşteri bazlı...

SON yıllarda tüm dünyada otomobil fuarları konsept olarak sorgulanmaya başladı. Harcanan para ve verilen mesainin artık karşılığını bulamadığı, fuarlar yerine başka alanlara daha müşteri bazlı yatırımların yapılmasının etkili olduğundan bahsediliyor.

BU yüzdendir ki, özellikle kendi markalarına sahip ülkelerde düzenlenen fuarlara son yıllarda katılım oldukça düştü. Yani Paris’te düzenlenen fuara ağırlıkta olarak Fransız markalar katılırken, Frankfurt’a Almanlar, Tokyo’ya Japonlar, Detroit’e ise Amerikan markalar katılıyor. Ev sahibi markaların gölgesinde kalmak istemeyen diğer markalar ise hızla fuarlardan uzaklaşıyor, kendilerine başka tanıtım alanları buluyor.

Bu alanda tek istisna ise her yıl İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen fuar. Bu fuara herkes eşit şansa ve alana sahip olduğu için katılım yüksek. Onun dışında ne yazık ki global otomotiv dünyası için çok önemli bir fuar kalmadı. Düşünün yılın ilk fuarı olma özelliğine sahip Detroit bile bunu Las Vegas’ta düzenlenen CES’e kaptırdı. Sırf bu yüzden 2020’den itibaren tarihini değiştirip ocak ayından hazirana çekti, ama hiç şansı kalmadı.


BAŞKAN BİLE KATILMADI
Türkiye’de de ne yazık ki fuarcılık anlamında benzer şeyler yaşanıyor. Düşünün 2017 yılında Türkiye’nin en büyük fuarı olan İstanbul Autoshow’a katılım neredeyse yarı yarıya düştü. Fuarı düzenleyen Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) Başkan ve Başkan Vekilinin temsil ettiği markaların bile fuara katılmaması durumun ciddiyetini net olarak gösteriyor. 2017’deki bu durum Türkiye’nin ekonomik koşullarından bağımsız bir gelişmeydi. Yani markalar artık fuarlardan çok net geri dönüş alamadıkları için büyük yatırım yapmaktan kaçınmaya başladı.

ODD kuşkusuz sadece İstanbul’da fuar düzenlemiyor. Yıl içinde bir çok şehirde otomobil fuarları düzenlenir. Bunlar yerel fuarlar olarak oradaki markaların bayilerine destek olmak, sektöre hareket kazandırmak amaçlıdır. Ama son dönemde ekonomide yaşanan dalgalanmalar sonrasında bu fuarlar sırayla iptal olmaya başladı. Eylül ayındaki Konya fuarı şimdiden iptal olurken, ekim ve kasımda Samsun ve Diyarbakır fuarlarının da iptal edilmesi bekleniyor.

BU ŞARTLARDA DOĞRU MU?
Sonuçta hızla daralan otomotiv pazarında markalardan fuara katılmasını beklemek biraz saçma olur.

Bu noktada kafalardaki asıl soru ise; “2019’da düzenlenecek İstanbul Autoshow’un akibeti ne olacak?” 2017’deki fuara ekonomik durum bu denli kritik değilken bile katılım yarı yarıya azalırken, 2019’da fuarda ısrar etmek doğru olur mu? ODD bunun kararını eylül ayında düzenleyeceği yönetim kurulu toplantısında verecek ama benim aldığım duyumlar bir çok markanın şimdiden kapıları kapattığı yönünde. Yani fuar düzenlenirse bile aynı geçen yıl gibi ağırlıkta olarak Türkiye’de üretimi olan markaların katılacağı az katılımlı bir şov olacaktır. Bekleyip göreceğiz ama ekonomideki dalgalanma devam ederse fuarın iptal olacağını söylemek yanlış olmaz.

BANKALAR FİLODA TAVSİYEYE UYMALI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borusan, Mercedes ve Audi de satacak 16 Eylül 2019 | 336 Okunma Çevre mi kar mı? 12 Eylül 2019 | 66 Okunma Onların işi yıldız yaratmak! 11 Eylül 2019 | 103 Okunma Hurda teşviki kalıcı olmalı 09 Eylül 2019 | 145 Okunma Daralan pazarın yarattığı rekorlar 02 Eylül 2019 | 117 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar