İhracat otomotivin emniyet supabı

ABD ile yaşanan rahip krizine, ekonomik ve siyasal yaptırımlar eklenince geçen hafta dolar ve Euro bir günde yüzde 15’in üzerinde yükseldi. Böylece zaten son 2 aydır yüzde 40’a yakın düşen, ocak-temmuz...

ABD ile yaşanan rahip krizine, ekonomik ve siyasal yaptırımlar eklenince geçen hafta dolar ve Euro bir günde yüzde 15’in üzerinde yükseldi. Böylece zaten son 2 aydır yüzde 40’a yakın düşen, ocak-temmuz toplamında ise yüzde 16 daralan otomotiv pazarı ağustos ayında tam anlamıyla köşeye sıkıştı.

Geçen hafta perşembeden bu yana doğru dürüst satışın yapılmadığı pazarda hafta sonu ise kur ayarlaması yapıldığı için işler tamamen durdu.

Peki şimdi ne olacak? 

Zaten bayram tatili nedeniyle ağustos ayından otomotiv pazarının pek umudu yoktu. Geçtiğimiz yıl ağustosta 72 bin adetlik satış gerçekleşirken cuma gününe kadar bu ayki beklenti 40 bin adetler civarındaydı. Ama kurlardaki bu büyük sıçrama sonrası en iyimser tahminde bile 35 bin adetlerin altının görülebileceği söyleniyor. Çünkü bu hafta fırlayan kurların zam olarak yansımasıyla birlikte satışlarda bıçak gibi bir düşüş olacak, ardından gelen 10 günlük bayram tatiliyle de ay kapanacak.

KÜRESEL KRİZİN ALTINDA

Şöyle bir geçmiş yıllara baktığımda en son 35 bin adetlik satış 2009 yılında küresel kriz sonrası gerçekleşmiş. Yani bu ay satışların küresel krizden daha kötü olma ihtimali yüksek. Biraz daha geçmişe inince 40 bin adedin altında performans ise tahmin edebileceğiniz gibi 2001 krizinde olmuş. Ağustos 2001’de 17 bin adet civarında satış yapılırken, 2002 ağustosa geldiğimizde satış 14 bin adede gerilemiş. Hem de ağır ticari dahil.

Ama unutmadan yeniden hatırlatalım, bu ayki performans düşüklüğünün sebebi sadece kur artışı değil, en büyük etkisi uzun bayram tatili olacak. Kurun asıl etkisi kendini eylülde gösterecek.

SANAYİ AYAKTA KALMALI

Bu dönemde iç pazarda ciddi sıkıntı çeken otomotiv sektörü için tek olumlu gelişme ihracatta. Bugün ihracat olmasa otomotiv sektörünün durumu gerçekten içler acısı olacak. Yetkililer, otomotiv ihracatı olmasa yarım milyona yakın insanın işsiz kalabileceğini söylüyor. 

Şim...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borusan, Mercedes ve Audi de satacak 16 Eylül 2019 | 335 Okunma Çevre mi kar mı? 12 Eylül 2019 | 65 Okunma Onların işi yıldız yaratmak! 11 Eylül 2019 | 101 Okunma Hurda teşviki kalıcı olmalı 09 Eylül 2019 | 145 Okunma Daralan pazarın yarattığı rekorlar 02 Eylül 2019 | 116 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar