Mühendisin biyoenerji ile büyük imtihanı

FORD Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’le geçtiğimiz hafta ‘Big Boy’ takma adını verdiği ve Eskişehir İnönü fabrikasında üretilen ilk yerli global kamyon (çekici) modellerinin ön...

FORD Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’le geçtiğimiz hafta ‘Big Boy’ takma adını verdiği ve Eskişehir İnönü fabrikasında üretilen ilk yerli global kamyon (çekici) modellerinin ön gösteriminden önce odasında sohbet ettik.

Yenigün, önceki hafta bir hafta eğitim için Bodrum Milas’ta bir otele gittiğini belirterek başından geçenleri şöyle anlattı:

“Koç Holding, bünyesindeki tüm şirketlerin yöneticileri için böyle bir eğitim programı hazırlamış. Eğitimin odak noktası ise biyoenerjiydi. Bunun için çok ünlü bir Hintli biyonenerji uzmanını getirmişler. Ben mühendisim ve bizlere bu tip konular çok ama çok uzaktır. Ben fiziğe inanırım ve bugüne kadar da hep böyle olmuştur. İşte tam bunları düşünürken Hintli uzman bizi bir araya getirdi. Benden ayakta dururken kolumu aşağıya doğru uzatıp vücuduma paralel tutmamı istedi. Kolumu yana doğru çekmeye çalışacağını ve benin buna izin vermememi söyledi. Gerçekten de kolumu çekmesine rağmen vücudumdan ayıramadı. Güldüm. Sonra elleriyle vücuduma değmeden bir şeyler yaptı. Aynı hareketi tekrar denediğinde güç vermeme rağmen kolumu kolaylıkla vücudumdan ayırıp kaldırdı. İnanamamıştım... Ardından boynumu olabildiğince çevirip arkamda kalan bir şeye bakmamı istedi. Boynumda uzun yıllardır mesleki bir rahatsızlık var, yani çok az çevirebiliyorum. Hintli uzman yine bir takım şeyler yapıp tekrar denememi isteyince, o dönmeyen boynum neredeyse 180 derece döndü. Adeta şok olmuştum. Burada bize anlatılmak istenen her şeyin istenirse başarılabileceğini ortaya koymaktı. Yani ‘yapılmaz’ diye kestirip atmaktan ziyade nasıl yapılabileceğini bulmanın yollarını araştırmak gerekiyor. Bir haftada gerçekten hayatımın belki de en önemli dersini aldım.”

 

İSMAİL SAYMAZ GİBİ DÜŞÜNENLERE CEVABIM
GEÇTİĞİMİZ hafta Ford Otosan’ın üretmeye başladığı yüzde 90’ı yerli ilk global kamyon modelinin haberi ‘Eskişehirli Big Boy’ başlığıyla Hürriyet’in manşeti oldu. 2001 yılında Türk sanayiinde son büyük yatırıma imza atan Ford Otosan’ın tamamı Türk mühendisler tarafından geliştirilen bu kamyonun dünyanın 50 ülkesine satılacak olması önemli bir haberdi. 500 milyon doları bulan yatırımla geliştirilen kamyonun motorundan, aksına, şanzımanından koltuklarına kadar her şeyinin yerli olması da işin diğer önemli bir boyutuydu. Haberin manşet olmasının ardından tartışma programlarının aranan ismi olan Hürriyet muhabiri İsmail Saymaz yanıma gelip, Ford markalı bir kamyonun manşet olmasını beğenmediğini söyleyerek, habere itiraz etti. Saymaz, “Neresi yerli, motoru nereden geliyor?” sorusuna, “Motor dâhil her şeyi Türkiye’de üretiliyor” cevabını alınca şaşırdı ve anında yanımdan uzaklaştı. Sonuçta manşet olan kamyon Amerikan Ford’un geliştirdiği bir model değil. Otosan’ın bünyesinde, tamamı Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve 2011 yılında Amerikan Ford’a “Biz geliştiriyoruz, alın bunu dünyada satın” dediği bir model. Yani İsmail Saymaz gibi düşünenler habere itiraz edenler varsa, bu modelin hikayesini iyi bilmeleri gerek. Otosan, Ford’la ortaklığından önce de kamyon üretiyordu.

 

YÜCE ‘ŞEFFAFLIK’ DEDİ, BİLALOĞLU YALANLADI
GEÇEN hafta ‘Doğuş Otomotiv’in satışına kim engel oldu?’ başlığıyla yazdığım köşe yazım çok konuşuldu.    ODD rakamlarına dayanarak Doğuş Otomotiv’in Yüce Auto ile ortak olduğu Skoda’nın Türkiye’de performansı ve yönetimindeki değişikliği temel alan bir yazıydı. Skoda’nın performansıyla Doğuş Otomotiv’in satışına ilişkin iddialar arasında bir bağlantı kurmuş, kendi düşüncelerimden oluşan bir analiz kaleme almıştım. Sonuçta Doğuş Otomotiv, bir çok yerde yayınlanan satış iddialarına yönelik resmi bir yalanlama yapmamıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borusan, Mercedes ve Audi de satacak 16 Eylül 2019 | 336 Okunma Çevre mi kar mı? 12 Eylül 2019 | 66 Okunma Onların işi yıldız yaratmak! 11 Eylül 2019 | 103 Okunma Hurda teşviki kalıcı olmalı 09 Eylül 2019 | 145 Okunma Daralan pazarın yarattığı rekorlar 02 Eylül 2019 | 116 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar