Demokratlara karamsarlık yakışmaz: Che, Atatürk ve Kunt

Sevgili okurlarım, bu yılbaşında kimi görsem, yeni yıl için koyu bir karamsarlık belirtti. Sürekli olarak azarlayıcı, hakaret edici, ayrıştırıcı olan bir iktidar, herkese korku ve umutsuzluk salmış!...

Sevgili okurlarım, bu yılbaşında kimi görsem, yeni yıl için koyu bir karamsarlık belirtti.
Sürekli olarak azarlayıcı, hakaret edici, ayrıştırıcı olan bir iktidar, herkese korku ve umutsuzluk salmış!
Çok kişi, “Ben kendimden vazgeçtim, çoluğum çocuğum için üzülüyorum” diyor!

***

Oysa her toplumun hayatında kara dönemler, geriye gidişler olabilir ama insanlık mutlaka Demokrasi yolunda ilerleyecek ve hiç kuşkunuz olmasın Türkiye de bu yolda aydınlığa çıkacaktır.
Bugün size Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin ne denli evrensel ışık saçan bir örnek olduğunu ve onu gölgelemeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini vurgulayan küçük bir “döngüsel öykü” anlatacağım.

***

Öykümüz, Fikret Yakar adlı bir gezginin Küba seyahati sırasında Havana’nın, sokaklarla evlerin iç içe geçtiği kenar mahallelerinin birinde gezerken gördüğü bir Türk bayrağı fotoğrafı ile başlar.
Fikret Yakar yakından bakınca Atatürk ve Türk bayrağının yan yana olduğu bu fotoğrafın bir konsolun üzerine durduğunu fark eder; eve girince, fotoğrafın serüvenini ev sahibi anlatır:
Ev sahibinin babası, Che Guevara’nın yoldaşı eski bir gerilladır. Che, devrimden sonra kısa bir süre yaptığı Tarım Bakanlığı sırasında bu yoldaşını “Türkiye bir kırsal kalkınma modeli uygulamış (Köy Enstitüleri), git bu konuyu araştır” diye Türkiye’ye göndermiştir.
Bu eski gerilla yeni bürokrat, Türkiye ziyareti sırasında Atatürk hayranı olmuş ve o eski fotoğraf da o geziden kalma bir anı imiş.
Nitekim ev sahibinin anlattığına göre Küba’da tarımda bizim Köy Enstitülerinden ilham alan bir model uygulanmış ve yıllar süren ambargolara bu sayede direnmek mümkün olmuş.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Şahsım Devleti’nde adil ve şeffaf seçim 29 Mart 2024 | 128 Okunma Alev Coşkun’dan Cumhuriyetin ekonomik mucizesi 28 Mart 2024 | 112 Okunma Yerel seçimlerde genel seçim taktikleri 26 Mart 2024 | 188 Okunma Çelebi, böyle olur bizde ‘adalet reformu’! 24 Mart 2024 | 125 Okunma Trabzon çirkinliğe alet edilemez 22 Mart 2024 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar