Anayasayı ihlal suçu işlendiğinde?

Cumhuriyet yazarı Emre Kongar bu hafta 'Anayasayı ihlal suçu işlendiğinde?' başlıklı yazısını kaleme aldı.

ANAYASA’YI İHLAL SÜRECİ

Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay konusunda iki kez üst üste verdiği hak ihlali kararına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi uymadı.

Ayrıca, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını imzalayan üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Anayasa’ya uyma yemini etmiş olan Cumhurbaşkanı bu konuda “Hakem görevi” üstlendiğini söyledi ve Yargıtay’dan yana tavır belirtti.

TBMM Başkan Vekili AKP’li eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay kararını Meclis’te okutarak Atalay’ın milletvekilliğini düşürdü.

Bu süreç süresince, ben ve aralarında hukuk profesörlerinin de olduğu pek çok kişi, bu tutum ve davranışın Anayasa’yı ihlal ettiğini, “Anayasa’ya Sivil Darbe” anlamını taşıdığını ve buna karşı Anayasa’yı korumak için direnme hakkımızın doğduğunu yazdı.

***

ANAYASA’YI İHLAL UYARISI

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan, Yargıtay Başkanı’nın katılmadığı, Cumhurbaşkanı’nın katıldığı, Anayasa Mahkemesi’ndeki bir törende, yukarıdaki süreç hakkında şunları söyledi:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yumuşama aldatmacası 05 Mayıs 2024 | 6 Okunma İktidarın Taksim inadı 30 Nisan 2024 | 144 Okunma 1 Mayıs 2024 28 Nisan 2024 | 115 Okunma Belediyeler demokrasiyi yeniden kurabilir mi? 26 Nisan 2024 | 96 Okunma ‘Bir Kent Lokantası’na yenilmek!’ 25 Nisan 2024 | 412 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar