Uzlaşma üzerine

Ülkenin siyasetine egemen olan Erdoğan/AKP iktidarının “mağduriyet devşirmek” üzerine kurulu olan, ayrıştırıcı, bölücü ve düşmanlaştırıcı “çatışma”...

Ülkenin siyasetine egemen olan Erdoğan/AKP iktidarının “mağduriyet devşirmek” üzerine kurulu olan, ayrıştırıcı, bölücü ve düşmanlaştırıcı “çatışma” stratejisi nihayet herkesi bıktırdı...
O kadar bıktırdı ki, bu stratejinin karşıtı olan “uzlaşma” “herkesi kucaklama” siyaseti, merkezi iktidarı değiştirmek gücü olmayan belediye seçimlerinde bile ön plana çıktı.

***

“Uzlaşmacı” ve “kucaklayıcı” stratejiyi ilk kez İstanbul Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, seçim kampanyasındaki tutum ve davranışlarıyla gündeme getirdi.
Bu strateji, yıllardır, azarlanarak ve dışlanarak yabancılaştırılmış olan, “nefsi müdafaa” durumundaki aydınlar ve demokratlar arasında kuşkuyla karşılandı.

***

Bu arada, tarafsız ve partisiz cumhurbaşkanı için hazırlanmış olan ceza yasası hükümlerinden yararlanan AKP Genel Bakanı Erdoğan hakaret davalarıyla insanları mahkûm ettirince; üstüne üstlük, kendisine Beethoven ve Mozart dinlemesini önerenleri faşistlikle itham edip, Metin Akpınar ve Müjdat Gezen gibi hayatlarını demokrasiye adamış sanatçıları da mahkemeye verip adli denetim altına aldırınca, “çatışma/ uzlaşma diyalektiği” iyice gündeme yerleşti:
Çatışmadan bıkmış olan seçmenin “herkesi kucaklayan uzlaşma” siyaseti uygulayan muhalefete yönelme olasılığı, geçmişi zaten kentsel yağma ile lekelenmiş olan iktidarı, belediye seçimleri arifesinde korkuttu ve bu kanattan da “uzlaşma” sinyalleri gelmeye başladı.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İdam fermanı, 23 Nisan Bayramı ve çocuk istismarı 23 Nisan 2024 | 25 Okunma Adaletsizlikler iktidarı zorluyor 21 Nisan 2024 | 142 Okunma Yeni anayasa tuzağı 19 Nisan 2024 | 213 Okunma Eğitimin ötesi: Köy Enstitüleri 18 Nisan 2024 | 328 Okunma İç politika aracı olarak savaş 16 Nisan 2024 | 55 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar