Ecevit başarabilir miydi? Umut-19

Bugün hafta başında, Kılıçdaroğlu-İnce mücadelesinin parti ve toplum açısından tarihsel bir irdelemesini yapacağım bir yazıda sorduğum sorulardan üçüncünün yanıtına gelmiş...

Bugün hafta başında, Kılıçdaroğlu-İnce mücadelesinin parti ve toplum açısından tarihsel bir irdelemesini yapacağım bir yazıda sorduğum sorulardan üçüncünün yanıtına gelmiş bulunuyorum.

***


Ecevit’in Ortanın Solu Hareketi ve “Toprak işleyenin, su kullananın” anlayışı da başarısız kalacaktı; çünkü:
1) 1973 seçimlerinden birinci parti olarak çıkması ve iktidara gelmesi, sola doğru artan bir seçmen desteğiyle değil, ancak sağın, Celal Bayar tarafından Süleyman Demirel’e karşı suni olarak bölünmesi sonucunda gerçekleşmişti.
2) Erbakan’la koalisyon, Demokrasi’ye inanmayan ve rejimin altını oyan bir anlayışı iktidara ortak etmiş, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarını MSP’ye vererek, soldan aldığı desteği de zayıflatmıştı.
3) Kıbrıs Zaferi’ni hemen siyasal kazanıma dönüştürmek istedi; MSP ile koalisyonu çok çabuk bozdu.
4) Kıbrıs zaferinden sonra, yeni hükümet kurma konusunda Bozbeyli tarafından aldatıldı.
5) Toplumsal yapıyı etkileyecek hiçbir reform yapma fırsatı bulamamıştı.
6) Yüzde 41.4’e ulaştığı 1977 seçimlerinde ise zaten iktidar olmak için yeterli sandalyeyi kazanamamış, kurduğu azınlık hükümeti güvenoyu alamamıştı. 1978 başında ancak büyük ödünlerle ve transferlerle çok zayıf, çok parçalı, tutarsız bir hükümet kurabildi.
7) Hükümet kendi içinde uyumlu olmadığı için, Göreme Sokak’ta yeni parti programı yazılırken, seçim öncesi belirlenen iktidar programını uygulayamadı. Hiçbir olumlu icraat yapamadı, üstelik dünya petrol krizine de denk geldiği için, ekonomik sıkıntılar içinde boğuldu..
8) Ülkede, dini eğitim ve gecekondulaşma artık egemen süreçler haline gelmiş, siyaseti de biçimlendirmeye başlamıştı.
9) Arkasındaki seçmen desteği çok zayıflamıştı; nitekim boşalan 5 milletvekilliği için yapılan ara seçimlerde sandalyelerin tümünü AP’ye kaptırınca istifa etti.

***

Ecevit başarısız olunca, Demirel’in dışardan destekli azınlık hükümeti kuruldu ve Türkiye’ye “24 Ocak 1980 IMF cenderesi” uygulandı; ama ekonomik çöküntü ve siyasal kaos, Emperyalizme ve Emperyalistlerle işbirliği halinde olan sağ güçlere bir Askeri Darbe ile, 1961 Anayasası’nın kalıntılarını bile tasfiye etme fırsatı yarattı...
12 Eylül 1980 sonrasında, Demokrasi mücadelesi yapan Ecevit de YARGILANARAK hapse atıldı!

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Şahsım Devleti’nde adil ve şeffaf seçim 29 Mart 2024 | 126 Okunma Alev Coşkun’dan Cumhuriyetin ekonomik mucizesi 28 Mart 2024 | 112 Okunma Yerel seçimlerde genel seçim taktikleri 26 Mart 2024 | 188 Okunma Çelebi, böyle olur bizde ‘adalet reformu’! 24 Mart 2024 | 125 Okunma Trabzon çirkinliğe alet edilemez 22 Mart 2024 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar