Umuda Yolculuk 6: Yeni CHP: Ortanın Solu

Bugün bile, İsmet İnönü’nün, Demokrasiye sahip çıkacak çağdaş toplumsal sınıflar henüz gelişmemiş ve Demokrasi kültürü yeterince içselleştirilmemişken...

Bugün bile, İsmet İnönü’nün, Demokrasiye sahip çıkacak çağdaş toplumsal sınıflar henüz gelişmemiş ve Demokrasi kültürü yeterince içselleştirilmemişken, Atatürk’ü tamamlamak ve taçlandırmak için, Çok Partili Düzen’e geçiş kararını erken almış olmasının sıkıntılarını yaşıyoruz!
24 Haziran 2018 seçimlerinden sonra CHP liderliğinin Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce arasında tartışmaya açılmış olması üzerine, Atatürk’ten bugüne, CHP’nin ve onun liderlerinin Demokrasi savaşımını anlatırken, geldik 12 Mart 1971 Askeri Darbesine ve “Ortanın Solu” hareketine.

*** 12 Mart 1971 Askeri Darbesi bir muhtıra biçiminde, Atatürkçülük maskesi altında yapıldı...
Oysa bu muhtıra, TSK’nin hiyerarşik yapısı içinde, 1961 Anayasası ile özgürleşerek sola kayan Türkiye’den rahatsızlık duyan ABD desteğiyle ve Genelkurmay Başkanı Tağmaç’ın sözleriyle “Ekonomik kalkınmayı aşan sosyal uyanışı” bastırmak için yapılan faşist bir müdahale idi.
1961 Anayasası’nın özgürlükçü yapısı ile Meclis’e giren Sosyalist/Komünist Türkiye İşçi Partisi TİP, ABD’yi korkutmuş, ülkedeki siyaseti de etkilemişti.
Gerek yeni dönemin özgürlükçü yapısı, gerek Türkiye İşçi Partisi TİP’in estirdiği rüzgârlar, Cumhuriyet’in ve 1961 Anayasası ile kurulan Sosyal Refah Devleti’nin mimarı olan CHP’yi de etkilemiş, Bülent Ecevit ve arkadaşları “Ortanın Solu” sloganı ile yeni bir ideolojik atılımla CHP içinde etkin olmaya başlamışlardı.
Tağmaç’ın “Sosyal uyanış ekonomik kalkınmayı aştı” sözleriyle liderlik ett...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Şahsım Devleti’nde adil ve şeffaf seçim 29 Mart 2024 | 129 Okunma Alev Coşkun’dan Cumhuriyetin ekonomik mucizesi 28 Mart 2024 | 112 Okunma Yerel seçimlerde genel seçim taktikleri 26 Mart 2024 | 188 Okunma Çelebi, böyle olur bizde ‘adalet reformu’! 24 Mart 2024 | 125 Okunma Trabzon çirkinliğe alet edilemez 22 Mart 2024 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar