Korku mu, umut mu?

Sevgili okurlarım, bugün Türkiye’nin kaderi oylanıyor: Dilerim, kim kazanırsa kazansın, farklı oy kullananlar arasında, korku, kin ve düşmanlık değil, umut, sevgi ve barış egemen olur! ***İnsanların oy verme...

Sevgili okurlarım, bugün Türkiye’nin kaderi oylanıyor:
Dilerim, kim kazanırsa kazansın, farklı oy kullananlar arasında, korku, kin ve düşmanlık değil, umut, sevgi ve barış egemen olur!

***

İnsanların oy verme davranışlarını hangi duygular yönlendirir?
Daha çok olumsuz duygular mı:
Korku, nefret ve düşmanlık mı?
Yoksa daha çok olumlu duygular mı:
Umut, sevgi ve güven mi?

***

Aslında gerçek demokratik seçimlerde bu duyguların belki de hepsi birden az veya çok etkili olur...
Çünkü demokratik rejimlerde birden çok tercih ve birden çok parti söz konusudur.
Seçmenler farklı duygulara sahip olabilir...
Hatta aynı seçmen, bir parti veya lidere sevgi ve güven beslerken, başka bir parti veya liderden korkabilir veya nefret edebilir.
Bazı seçimlerde bir partiye, bir lidere duyulan sevgi ve güven ağır basabilir...
Bazı seçimlerde bir partiden, bir liderden duyulan korku ağır basabilir.
Esas olarak gerçek demokratik seçimlerde, seçmen davranışlarına keskin duygular değil, ister olumlu, isterse olumsuz olsun, yumuşak duygular ve daha çok akılcı tercihler egemen olur.
İster olumlu, isterse olumsuz olsun, sert duyguların tüm seçmenlere egemen olduğu seçimler ise genellikle iktidar değişikliklerinin söz konusu olduğu ve demokratik kuralların tam işletilemediği seçimlerdir.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alev Coşkun’dan Cumhuriyetin ekonomik mucizesi 28 Mart 2024 | 103 Okunma Yerel seçimlerde genel seçim taktikleri 26 Mart 2024 | 188 Okunma Çelebi, böyle olur bizde ‘adalet reformu’! 24 Mart 2024 | 125 Okunma Trabzon çirkinliğe alet edilemez 22 Mart 2024 | 245 Okunma Futbol savaşı 21 Mart 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar