Solun yanılgıları üzerine bir düşünce atlası

Bazı Marxistlerin ilk tarihsel yanılgısı, 1950 seçimlerinde, sol adına, Din/Tarım toplumunun temsilcisi olan Demokrat Parti’yi desteklemek oldu. Bu yanılgıyı 1951 tevkifatında kitle halinde hapse atılmakla ödediler. Ama...

Bazı Marxistlerin ilk tarihsel yanılgısı, 1950 seçimlerinde, sol adına, Din/Tarım toplumunun temsilcisi olan Demokrat Parti’yi desteklemek oldu.
Bu yanılgıyı 1951 tevkifatında kitle halinde hapse atılmakla ödediler.
Ama toplum daha da ağır bedeller ödedi:
Demokrasi adına, emperyalizmin de desteğiyle, iktidara gelen Demokrat Parti, 18 Nisan 1960’ta kurduğu Tahkikat Encümeni ile Çok Partili Düzen’in ilk sivil darbesini gerçekleştirdi...
Buna tepki olarak yapılan 27 Mayıs 1960 ile de, Çok Partili Dönem’in ilk askeri darbesine yol açmış oldu.
Ve, Marxist kimlikli İdris Küçükömer, (üstelik bunları görmüş, yaşamış biri olarak) “sol sağdır, sağ soldur” eleştirisinde, Demokrat Parti’yi sola koydu.

***

Keşke kendini solcu ya da Marxist sayan bazı aymazların yaptıkları siyasal hatalar orada kalsaydı:
Bu aymazlar, sanki dinci siyaset, (tarihten alınan bütün derslere rağmen ve Marxizmin özüne de karşı olarak) demokrasi üretebilirmiş gibi, Erdoğan/AKP iktidarını, üstelik de şimdi FETÖ/ PDY denilen Gülen Cemaati ile tam ittifak halindeyken, sonuna kadar desteklediler...
Adaleti siyasetin emrine veren, Demokratik Rejim’e ve Hukuk Devleti’ne büyük bir darbe vuran, 12 Eylül 2010 halkoylamasındaki değişikliklerin kabulüne, “Yetmez ama ‘Evet’” sloganı ile öncülük ettiler.
Ve ne yazık ki, bu aymazların bir bölümü, şu anda bunun bedelini yine hapisle ödüyor.
(Ben, aynen 1951 tevkifatı gibi, 2016 tevkifatının da yanlış olduğunu, Demokratik Hukuk Devleti’ne darbe vurduğunu düşünüyorum.)

***

Sol adına, Siyasal İslam’ı, “demokrat”, “ilerici”, “halkçı”, “sol” sanan ve Demokratik Cumhuriyetin altını oyan büyük yanılgının kökleri nerede yatıyor?
Solu sağ, sağı sol olarak niteleme yanlışı nereden kaynaklanıyor?
İşte bu soruların yanıtlarını Zülâl Kalkandelen, “İdris Küçükömer’in Tezleri, İKİNCİ CUMHURİYETÇİ- LİĞİN TEMELLERİ, İkinci Gruptan Yetmez Ama Evetçi Liberallere 90 Yılın İhanet Mirası”, adlı, Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından basılan kitabıyla veriyor!

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İç politika aracı olarak savaş 16 Nisan 2024 | 54 Okunma İktidarın gerçekdışı dili 14 Nisan 2024 | 94 Okunma CHP’nin işi zor, çok zor! 12 Nisan 2024 | 552 Okunma Bayramlarınız kutlu olsun 11 Nisan 2024 | 48 Okunma 1989’dan alınması gereken dersler 09 Nisan 2024 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar