Toplumsal hiyerarşi?

Sevgili okurlarım, aklımda, çocukluğumdan beri bir türlü çözemediğim bir insan ve toplum sorunu var: İnsanlar arasındaki hiyerarşiyi ne belirliyor: Kaba kuvvet mi? Politika mı? Gelenekler mi? Yasalar mı? Para mı?...

Sevgili okurlarım, aklımda, çocukluğumdan beri bir türlü çözemediğim bir insan ve toplum sorunu var: İnsanlar arasındaki hiyerarşiyi ne belirliyor:
Kaba kuvvet mi?
Politika mı?
Gelenekler mi?
Yasalar mı?
Para mı?
Eğitim/bilgi/kültür mü?
Yaş mı?
Başarı mı?
Terbiye/nezaket mi?
Vicdan mı?
Tarih mi?

***

Biliyorum, hemen yaş gibi, eğitim gibi, aile ilişkileri gibi, zenginlik gibi, makam ve görev gibi geleneksel ölçütler akla geliyor:

Örneğin, yaşça büyük olanlar, özellikle de anne/baba/abla/ağabey, yani aile büyükleri, hiyerarşik olarak genellikle bizim önümüzdedir.
Daha çok eğitim görmüş olanlar, belli alanlardaki uzmanlar, sıradan insanlara göre, kendi alanlarında daha üst düzeyde görülürler.
Zenginler, yoksullara göre daha yukarda konumlanırlar.
Toplumu yönetenler, politikacılar, yüksek memurlar, normal vatandaşlara göre daha güçlü kabul edilirler.

***

Ama, yukardaki bu ölçütlerin hiçbiri şu sorulara yanıt vermiyor:
Sokrates mi daha güçlüdür, onu mahkûm eden sözde yargıçlar mı?
Hazreti Ali mi daha güçlüdür, onu katledenler mi?
Melikşah ve Nizamülmülk mü daha güçlüdür, onları öldürten Hasan Sabbah mı?
Bruno mu daha güçlüdür, onu yakma kararı verenler mi?
Galilei mi daha güçlüdür, onu yargılayan Engizisyon Mahkemesi mi?
Balyoz ve Ergenekon komploları dolayısıyla “Vatani görev yapıyoruz” diye hapse giren subaylar mı daha güçlüdür, onları hapse yollayan polis/ savcı/yargıçlar mı?
Savaş kararı veren politikacılar mı daha güçlüdür, savaşırken şehit olanlar mı?
Emirle insanları yargılayan ve hapse atan savcılar/yargıçlar mı daha güçlüdür, haklı olduğunu bilerek yurtdışından gelip hapse girenler mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İdam fermanı, 23 Nisan Bayramı ve çocuk istismarı 23 Nisan 2024 | 53 Okunma Adaletsizlikler iktidarı zorluyor 21 Nisan 2024 | 142 Okunma Yeni anayasa tuzağı 19 Nisan 2024 | 213 Okunma Eğitimin ötesi: Köy Enstitüleri 18 Nisan 2024 | 328 Okunma İç politika aracı olarak savaş 16 Nisan 2024 | 55 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar