Kilyos’ta beyaz uyku

Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Sarıtepe Kampüsü'nün bir parçası olan ve Mezunlar Derneği tarafından işletilen BURC Beach adlı bir tesis vardır. Burada plaj, lokanta, kafe, su sporları merkezi yer alır....

Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Sarıtepe Kampüsü'nün bir parçası olan ve Mezunlar Derneği tarafından işletilen BURC Beach adlı bir tesis vardır. Burada plaj, lokanta, kafe, su sporları merkezi yer alır.
Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan sağ olsun geçenlerde BURC'a giriş kartı gönderdi. Ben de yakın bir arkadaşımı alıp pazartesi günü Kilyos'un yolunu tuttum.
Hafta içi olduğundan BURC tenhaydı. Ancak bir başka neden daha vardı: Rüzgar kuzeyden esiyor, inatçı Karadeniz dalgaları, incecik kumlu sahili tokatlayıp duruyordu. Yani yüzmek mümkün değildi. Cesaret gösterisi yapmaya kalkışanlara da cankurtaranlar izin vermiyordu.
Evet, ortalıkta az insan vardı ama ortam gayet gürültülüydü. Niye mi? Dalgalar yüzünden... Okyanus kenarı gibi olmasa da desibeli hayli yüksekti dalgaların. Böylesine rüzgarlı bir deniz, 'kiteboard' ya da 'kitesurf' denilen uçurtma sörfü yapanlar için çok uygundu. Onların Kilyos sahilinde oluşturdukları renkli görüntüleri izledik. Bir şeyler atıştırdık. Lak lak ettik.
Sonra ne oldu biliyor musunuz? Denizden yükselen onca gürültüye rağmen uykumuz geldi. Kıyıyı döven dalgaların yüksek oktavlı homurtuları eşliğinde kendimizden geçtik.

Böyle bir şey nasıl oldu? Aslında nedeni basit: Renkli sesler sayesinde...
İnsanlara kah rahatlık, gevşeme, uyku hissi veren ya da tam tersine beyni açan, masa üstü çalışmaya şevk katan seslerin (gürültülerin) adları var: Beyaz Ses, Pembe Ses gibi...
İşin sırrı şurada: Bu seslerin dalgaları, beynimizin dalgaları ile ahenk kurduğunda, insanın o sırada yapmakta olduğu işe katkıda bulunuyorlar.
Örneğin deniz dalgaları, yağmur damlaları, rüzgarın sürekli esmesi, uçakta seyahat, hatta (tercihen yan odadan gelen) elektrik süpürgesinin vınlamasına Beyaz Ses deniyor. Bu sesler insanların rahatlamasına ve uyumasına yol açıyor. Mesela ben en çok yağmur sesini seviyorum.
İşte bizi BURC'ta gevşeten ve uyutan buydu: Kilyos dalgalarının ve aynı anda esen Karadeniz rüzgarının önce gürültü gibi gelen ama zamanla ninniye dönüşen Beyaz Sesi.
Hatta arkadaşım, "Denize giremesek de, ne iyi oldu da buraya geldik, çok gevşetici bir gün oldu" dedi.
Not 1: Çalışırken beyninizin daha etkin olması için Pembe Ses öneriliyor. Olabilir ancak ben henüz denemedim.
Not 2: Merak edenler bu seslere, YouTube'a "white noise" veya "pink noise" yazarak ulaşabilirler.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 911 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 710 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.312 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 243 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar